Dva desetljeća vaterpola kod Velikog porta ili kako je nastao VK Tisno

0
3954
Zidne novine VK Tisno (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Uoči proslave najvećih državnih blagdana – Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja – u Tisnom je obilježen veliki sportski jubilej: 20. obljetnica osnutka Vaterpolskog kluba Tisno.

Osnivačka skupština Vaterpolskog kluba Tisno održana je 11. srpnja 1998. godine, da bi 13. kolovoza klub bio upisan u Registar udruga pod brojem 15000169. Prvi predsjednik je bio Roko Crvelin, dopredsjednik Ante Crvelin, a tajnik je bio danas pokojni Marko Stegić. U tijelima kluba tada su bili tadašnji načelnik Joso Stegić, Ivica Aleta, Silvio Jareb, Martin Henjak, te Stipe Berak i Nikola Pavić. Martin Henjak bio je predstavnik igrača i prvi kapetan kluba, a Šime Crvelin prvi ekonom.

Osnutka VK Tisno na sinoćnjoj svečanosti prisjetio se njegov prvo dopredsjednik i sadašnji tajnik kluba Ante Crvelin, koji je i pokrenuo proceduru osnivanja.

Tajnik VK Tisno Ante Crvelin i predsjednik Marko Leković (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

– Stariji se sjećaju da se 60-ih u uvali Velikog porta igrala utakmica između tada već afirmiranog brodograditelja i vaterpolista iz Tisnog, no utakmica nije dokumentirana. A sjećamo se i kako se u ljeto 1997. u uvali malog porta počela igrati igra koja je sličila vaterpolu, kojoj su branke bile razmak između brodova. Igralo se svaki dan i igrača je bilo sve više i više, te se pokazala potreba za sucem. Te sam se uloge ja prihvatio i za jednog suđenja netko je povukao brod, tako da sam upao u more. U tom momentu mi je sinula ideja o osnivanju pravog vaterpolskog kluba, jer sam znao da ti momci zaslužuju kvalitetne uvjete za treniranje – ispričao je Ante Crvelin događaje koji su prethodili osnivačkoj skupštini.

Proslava vaterpolskog jubileja održana je na Ratu (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Uz Solaris, Brodograditelj i Primošten, VK Tisno je tada bio četvrti vaterpolski klub u županiji. Prva je utakmica održana tog ljeta protiv  mlađih juniora riječkog Primorja, u kojoj su kapice VK Tisno nosili su Martin Henjak, Ivan Henjak,  braća Mladen i Milan Aleta, braća Drago i Marijan Zorzin, Ivo Crvelin, Tomislav Crvelin, Marko Salopek, Ivan Cvitan, Kristijan Jareb, Krešo Klarin, Martin Šemper i Ognjen Lapov. Ekipu iz Tisnog tada je vodio Marko Leković, sadašnji predsjednik kluba i nekadašnji igrač riječkog Primorja. Utakmica je završila rezultatom 6:6, a prvi povijesni zgoditak je postigao Marko Salopek. Tog se ljeta nastavila serija prijateljskih utakmica, s betinskim Brodograditeljem, Gusarom iz Filipjakova , Biogradom i juniorskom reprezentacijom Češke. 
Prva pobjeda u službenom natjecanju ostvarena je 2000. godine protiv Primoštena rezultatom 12:8. Te godine od Martina Henjaka kapetanski traku preuzima Tomislav Crvelin, koji je nosi sve dok 2007. godine nije izgubio život u kornatskoj tragediji, zajedno s članovima kluba Antom Crvelinom, Josipom Lučićem i Markom Stančićem.
Prigodom proslave jubileja održano je niz revijalnih utakmica, te je upriličeno druženje bivših i sadašnjih članova kluba, a posebna je atrakcija bila predstavljanje Ženske ekipe Vaterpolskog kluba Tisno “Pizdice”.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here