Dalmatia film festival se se vraća u Pirovac, odakle je 2016. krenuo

0
1953

Dalmatia Film Festival u Pirovcu održava se od 2. – 4. kolovoza u kino sali i na Rudini, gdje će filmske projekcije domaćih i internacionalnih filmskih ostvarenja okupiti filmske stvaratelje te široki krug domaće i strane publike.

“Dalmatia film festival” (skraćeno DFF) je međunarodni festival igranog, dokumentarnog i promotivnog filma. Tijekom tri dana će prikazati 70 naslova, dugometražni igrani i dokumentarni filmovi i specijalni program najatraktivnijih promotivnih turističkih filmova nagrađenih na velikim svjetskim festivalima.
Treće izdanje festivala osim u Pirovcu, gostuje u još tri grada: Sutivanu, Omišu i Splitu. Nakon toga, festival se u zimskom periodu seli u ostale gradove širom Splitsko-dalmatinske i Šibensko-kninske županije, s posebnim filmskim i edukativnim programima.
Kako piše Slobodna Dalmacija, ovog se četvrtka DFF se vraća u Pirovac, “mjesto odakle je 2016. krenuo zahvaljujući zajedničkom trudu osnivačke ekipe festivala i Turističke zajednice općine Pirovac, na čelu s direktorom Igorom Meićem” (POVEZNICA).
– Upravo je g. Meić prepoznao entuzijazam osnivača DFF-a i velike potencijale za kulturni i turistički razvoj mjesta koje donosi ovakav događaj, pa je mladom festivalu pružio punu podršku i ujedno inicirao ideju da se na pirovačkoj šetnici svake godine utisne po jedna kamena spomen-ploča s logom festivala i naslovom pobjedničkog filma.
Ova inicijativa je svakako jedinstvena u Hrvatskoj i još je jedan dokaz kako Pirovac ostaje nezaobilazna postaja na putu ovog filmskog festivala kroz dalmatinske gradove – piše Slobodna
DFF u Pirovcu prikazuje izbor vrhunskih kratkih igranih i dokumentarnih filmova i četiri premijerna dugometražna igrana filma. Program svečanog otvorenja počinje u 21 sat na Trgu Rudina, dok će projekcije početi već u 19 sati u kino sali, kada je na rasporedu film Tonija Volarića ‘Pope, vrati se’. Ovaj dugometražni dokumentarni film oslikava lik i djelo legendarnog splitskog pjesnika i osebujnog novinara Momčila Popadića. Uranja u tajnu nastanka nezaboravnih novinskih reportaža, a osobito tekstova za vječne hitove, od ‘Oprosti mi pape’ i ‘ Skitnice’, pa do ‘Košulje plave’ i ‘Ča je život vengo fantažija’. Stoga ne bi trebalo biti sumnje da će biti biti posjećen. 

Pored filmskih hitova prethodno predstavljenih u Sutivanu “Pazi što želiš!” (“The Place”) Paola Genovesea i “Animals” Grega Zlinskog, gledatelji u Pirovcu mogu vidjeti i bugarsku komediju “Holiday Makers” koja će svojom ljetnom temom, likovima i situacijama bliskim našem podneblju pružiti izvrsnu zabavu.
Vrijedi posebno istaknuti i poljski film za djecu i mlade “Iza plavih vrata”, pun bajkovitih i fantasy elemenata, s estetikom koja podsjeća na radove Guillerma Del Tora i Tima Burtona.
Termin održavanja DFF-a u Pirovcu je od 2. do 4. kolovoza, a festival je pod pokroviteljstvom tvrtke Porsche Split, grada Pirovca, TZ-a općine Pirovac, TZ-a Šibensko-kninske županije i Hrvatskog audiovizualnog centra. Festivalske lokacije su Trg Rudina i gradska kinodvorana, a ulaz na sve projekcije je besplatan.
Više detalja o filmovima, programu i rasporedu možete pročitati na službenoj web stranici DFF-a: www.dalmatia-filmfestival.com

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here