PARTIJANERI ZA ČISTI JADRAN The Garden u Greenpeaceovoj kampanji protiv plastike

0
1781
Joanna i prijateljica su potpisale peticiju (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Međunarodna ekološka organizacija Greenpeace u akciji je u Tisnom – na Soundwave festivalu u The Garden Resortu u četvrtak se provodila kampanja osvještavanja opasnosti od plastike u morima i oceanima te potpisivala peticija protiv plastike za jednokratnu upotrebu.

Aktivisti su cijeli dan upozoravali partijanere strašnim procjenama zagađenja –  svake godine u morima i oceanima završi do 12,7 milijuna tona plastike, odnosno jedan kamion plastike svake minute! A upravo su koncerti i festivali kao masovna okupljanja gdje je teško organizirati konvencionalnu ugostiteljsku uslugu, mjesta su na kojima nastaju ogromne količine plastičnog otpada. Nakon svakog koncerta ili festivala mogu se vidjeti neugodne scene gomila odbačenih plastičnih čaša. Volonteri Greenpeacea u The Gardenu su dijelili letke i razgovarali s partijanerima. Nuđeno im je da na tabletu izračunaju vlastiti “plastični otisak”, odnosno štetu koju svojim ponašanjem nanose planetu zemlji.

Štand Greenpeacea u The Garden Resortu (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

– Ups! Koliko je to boca, čaša i slamki. Nisam uopće razmišljala o ovome – rekla je Joanna nakon što joj je aplikacija Greenpeacea izračunala “plastični otisak”.

Ona i prijateljica potpisale su peticiju protiv plastike za jednokratnu upotrebu, kao i mnogi drugi gosti odmarališta u Rastovcu. Zagađenje plastikom odlučila je smanjiti i sama uprava The Gardena. Voditeljica ove kampanje Greenpeacea u Hrvatskoj Petra Andrić pozdravlja takva nastojanja.

– Organizatori su u The Gardena Garden Resortu gotovo u potpunosti izbacili korištenje slamki te su umjesto klasičnih plastičnih čaša uveli čaše od kompostabilne bioplastike. To je pozitivan korak i jedno lijepo nastojanje, ali ono što Greenpeace smatra dugoročnim rješenjem je da se okrenemo materijalima za višekratnu upotrebu e okrenemo materijalima za višektarnu upotrebu i održivim sirovinama. Svakako se trebamo riješiti kulture stvaranja i bacanja smeća – rekla nam je Petra Andrić.

Domaćin The Garden Resorta Nick Colgan pozvao je i sve ostale festivale na Jadranu i šire da prihvate izazov i da se uključe u razvoj održivog turizma.

Joanna je za manje plastike, a više Sredozemlja (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here