POVIJESNA REGATA “Tišnjanka” Ti 1 Duje Perića prva je tišnjanska gajeta na jezerskoj “Lantini”

1
5023
Jerko Jelovčić, Duje Perić i Josip Jukić (Foto: Rudinapress)

“Lantina 2018.”, sedma po redu jezerska regata tradicijskih drvenih brodova s latinskim jedrom, ući će u povijest kao prva na kojoj je sudjelovao jedan tišnjanski brod.

Iako nije da nemaju dobar nijedan dobar brod, nijednog vrsnog moreplovca ili kalafata, Tišnjani iz nekog razloga ne sudjeluju regatama latinskog idra. Ni u Murteru, Betini ni Jezerima. Zato ove, sedme po redu Lantine Duje Perić i njegova 5,55 metara duga gajeta Tišnjanka registarske oznake Ti 1 ulaze u povijest kao prvi tišnjanski kapetan na prvom tišnjanskom brodu koji su sudjelovali na ovoj jezerskoj regati. Uz kapetana Perića, kao članovi posade prve tišnjanske gajete bit će zapisani Jerko Jelovčić i Josip Jukić.

Tišnjanka u plovidbi (Foto: Rudinapress/Neven Jović)

– S vodičkim brodom od Josipova djeda već pet godina sudjelujemo na svim ovdašnjim regatama i evo, sada smo prvi put na tišnjanskom brodu. Gajeta je to sagrađena 1969. godine u brodogradilištu Torić u Šibeniku koju smo obnovili i uredili za sudjelovanje u regatama.Možemo se pohvaliti da jedini imamo pravo, krpeno idro – kaže nam vlasnik i kapetan Tišnjanke Duje Perić.

Na regati Lantina 2018. startalo je ukupno 35 brodova, a njih 31 je je regularno odjedrilo čitavo regatno polje i ušlo u cilj. Tišnjanka je među njima zauzela 20. mjesto, odmah iza gajete Mati Jezerka.

Bez obzira na mjesto u poretku, Tišnjanka, Perić, Jukić i Jelovčić su kao prvi tišnjanski brod i posada svakako prvaci, pa im je na sinoćnjoj fešti predsjednik “Južnje strane”, udruge koja organizira ovu regatu, Nikša Pirjak dodijelio posebno priznanje.

1 KOMENTAR

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here