RASKOL U SDP-u Meići, Vučak i Matulović Ćaleta protiv “puča i sabotaže”

0
2260

Povodom unutarstranačkih previranja u SDP-u i najava peticije za smjenu predsjednika Davora Bernardića jutros je nekolicina ljudi iz lokalnih tijela stranke priopćenjem za javnost pozvala nezadovoljnike na smirivanje strasti i poštivanje procedure.

Priopćenje koje potpisuje Igor Meić koji je bio kandidat za županijskog predsjednika na prošlim unutarstranačkim izborima, aktualna potpredsjednica županijskog SDP-a Jelena Matulović Ćaleta, i aktualni članovi županijskog predsjedništva Damir Vučak i Matija Meić donosimo u cijelosti:

Ako vam je glavno predizborno obećanje na unutarstranačkim izborima okupljanje, konsolidacija stranke i zajedništvo, onda vam prvi potez ne može biti u smjeru produbljivanja podjela u stranci. Potpisivanje nekakve peticije za smjenu Predsjednika SDP-a i medijski pritisak na njega, čemu se pridružio kolega Joško Šupe, je upravo to – daljnje podjele.
Postoje legalne i legitimne procedure za izglasavanje nepovjerenja Predsjedniku SDP-a utvrđene Statutom. Kada to radite na ovakav neozbiljan i nasilan način to se zove puč ili sabotaža. Nezadovoljni kolege se pozivaju na rejting, a sami su utjecali na stagnaciju stvaranjem raskola u stranci. Prozivaju vodstvo za klijentelizam, a to što rade je klijentelistički. Žele spasiti SDP, a uništavaju ga.
Predsjednik je izabran velikom većinom glasova i predstavlja instituciju unutar stranke. Tu se ne radi o Davoru Bernardiću kao osobi, nego o Predsjedniku SDP-a. Kad nema ozbiljnog razloga za smjenu, onda je to napad na stranku i izravno nanošenje štete. Naglašavamo, ovdje se ne radi o kritici, koja je uvijek dobrodošla, već o rušenju.
Članovi SDP-a još nisu čuli ni vidjeli niti jednu kardinalnu grešku koju je počinio Bernardić. Ocjenjivanje predsjednika dolazi nakon izbora, ali ‘rušitelji’ znaju da se liste slažu prije izbora. Kako bi izgledalo kad bi svakog predsjednika na ovakav način rušili unutarstranački oponenti, a nema predsjednika koji nema oponente?! No svi javno prepoznatljivi članovi koji žele smijeniti aktualnog predsjednika, a neki i zauzeti njegovo mjesto, nemaju nikakav legitimitet za to jer su zajedno sa bivšim predsjednikom od 2011. godine izgubili sve izbore. Najveća greška koju je napravio predsjednik stranke je to što je dopustio ovakav puč.
S poštovanjem,
Jelena Matulović Ćaleta, v.r.
Damir Vučak, v.r.
Matija Meić, v.r.
Igor Meić, v.r.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here