“Sajam antičkog nakita” u atriju palače Katunarić

0
1472

Udruga Argonauta u suradnji s Turističkom zajednicom Općine Tisno i Narodnom knjižnicom i čitaonicom Tisno, a uz financijsku pomoć Općine Tisno, organizira prvi “Sajam antičkog nakita”. Sajam je u atriju palače Katunarić u Tisnom od 29. do 30. lipnja 2018.

Inspiracija za sajam nakita je arheološka zbirka Sv. Martin Ivinj koja u svom fundusu sadrži zanimljive primjerke nakita pronađene na ovom području.

Područje Ivinja naseljeno je od prapovijesti, a arheološko nalazište Ivinj datira se u 1. stoljeće, kada je ovdje podignuto veliko gospodarsko- ladanjsko imanje. U drugoj polovici 5. stoljeća u zapadnom je dijelu vile izgrađena trobrodna ranokršćanska bazilika s krstionicom, a uz njezin je južni zid nešto kasnije dograđena jednobrodna građevina s peterokutnom apsidom. U srednjem je vijeku (12./13.st.) na ruševinama antičke vile, nedaleko od ostataka bazilike, sagrađena crkva Sv. Martina, jednobrodna romanička građevina s oblom apsidom.

Unutar i uokolo crkve pronađeni su grobovi iz razdoblja od 11. do 13. stoljeća, kao i veći broj kasnosrednjovjekovnih stećaka (13. – 15. st.). S obzirom na brojnost i raznolikost reljefnih ukrasa na stećcima, nekropola u Ivinju jedna je od bogatijih nekropola toga tipa u Hrvatskoj, a povijesni i arheološki tragovi ukazuju na gotovo neprekinut kontinuitet kultnog mjesta od ranog kršćanstva do danas.

Nalazi koji su tijekom arheoloških istraživanja pronađeni u Makirini odnosno na lokalitetu Sv. Martin u Ivinju sakupljeni su u Arheološku zbirku Sv. Martina koja je izložena u prizemlju palače Katurnarić (zgrada Općine Tisno). Među eksponatima, ističu se brojni nalazi nakita, posebno takozvanih trojagodnih naušnica karakteristični za ovo područje.

Udruga Argonauta, u suradnji s Narodnom knjižnicom I čitaonicom Tisno te Turističkom zajednicom Općine Tisno organizira prvi “Sajam antičkog nakita” koji će se održati od 29. do 30. lipnja 2018.g. u atriju palače Katunarić. Glavni cilj sajma je približiti posjetiteljima sadržaj Zbirke Sv. Martina, ukazati na vrijednost ovog arheološkog lokaliteta, ali i okupiti te prezentirati nakit obrtnika i umjetnika s našeg područja.

Sajam će okupiti izlagače s područja Hrvatske, a uz prodajni sajam, u petak od 20h prigodom otvorenja Arheološke zbirke Sv. Martin Ivinj, u atriju palače Katunarić nastupit će Viktor Hodak na violončelu, a u subotu od 19h svi zainteresirani moći će izraditi svoj primjerak nakita na radionici izrade nakita udruge Argonauta.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here