Dobitna betinsko-pirovačka kombinacija: Hicela i Jurica najbolji su mladenci svadbenog festivala

0
5491
Hicela Tomas i Jurica Meić proglašeni su najboljim mladencima Festivala (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Pet folklornih društava nastupilo na jubilarnom, desetom po redu Festivalu starih svadbenih običaja koji je sinoć u organizaciji Turističke zajednice Općine Pirovac i KUU Bezdan održan na pirovačkoj Rudini.

Sjedalice pred pozornicom na Rudini bile su zauzete čitav sat prije početka. Nekada najveći i glavni trg Pirovca bio je premali za sve one koji su htjeli vidjeti nastupe KUDa-a “Vrbje” iz Vrbja, KUD-a “Sava” iz Rajeva Sela, KUD-a “Vinac” iz Stankovaca,  HKD “Pomurje” iz slovenske Lendave i domaće KUU “Bezdan”. Ništa zato. Defile folklornih svadbenih povoraka kroz cijeli stari Pirovac trajao je čitav sat, pa da su pjesmu, ples, nošnje i stare narodne svadbene običaje vidjeli svi. Ovaj je festival, ispostavilo se, prvorazredni kulturni događaj na koji turisti već godinama dolaze ciljano.

Defile svadbenih povoraka kroz stari pirovac trajao je čitav sat (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

– Bilo je godina kada smo imali i više gostujućih kulturno-umjetničkih društava. No, nama nikada cilj nije bila masovnost. Razni oblici prikaza tradicionalnog svadbenog običaja s kojima na Rudinu dolaze KUD-ovi iz svih krajeva Hrvatske svake godine imaju jednu veću kvalitetu i možemo izraziti iznimno zadovoljstvom kako se ova manifestacija kroz ove godine razvijala – rekao nam je Silvijo Tomas, voditelj KUU Bezda.

Stručni žiri Festivala starih svadbenih običaja izdvojio je najbolje od prikazanog. Za najbolje mladence ovogodišnjeg festivala proglašeni su Hicela Tomas i Jurica Meić iz KUD-a “Bezdan”. Nagrada za izvornost otišla je KUD-u “Sava”, nagrada za najbolje pjevanje pripada KUD “Vinac”. Domaćini su imali i najbolju izvedbu te će oni biti gosti na otočkoj smotri flklora u Dobropoljani na Pašmanu.  Drugo mjesto ide KUD-u “Vinac”, a treće KUD-u “Vrbje”.

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here