ANSAMBL LADO U JEZERIMA “Velika stvar, kako za Jezera, tako i za hrvatsku tradicijsku kulturu”

0
3802
"Ideju regruti" u Jezerima (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO sinoć je upriličio cjelovečernji nastup pred prepunim Trgom Jezerana.

Izveden je Plesni program „Ideju regruti“, nazvan prema istoimenoj koreografiji dr. sc. Ivana Ivančana kojom završava prvi dio koncerta, koji prikazuje koreografije iz različitih dijelova Hrvatske te na repertoar Ansambla LADO prvi put donosi pjesme i plesove Hrvata u Češkoj, mjesta Orlec na otoku Cresu i naših Jezera. Za Jezera je bio neopisivo velik događaj da nacionalni folklorni ansambl u njihovom mistu izvodi njihove vlastite koreografije, a voditelj ansambla Andrija Ivančan kaže da je bilo dirljivo vidjeti kako ih je publika prihvatila, pjevala s ansamblom i pljeskala.

Ideju regruti u Jezerima (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

– Ansambl Lado je lani započeo s praksom pripreme potpuno novih cjelovečernjih programa za hrvatsku publiku. Lani se on zvao “Ispod doba stoljetnoga”, a ove godine “Ideju regruti”, a poseban razlog što smo u Jezerima je što po prvi puta na programu ansambla Lado imamo plesove Jezera. Upravo je to povod ovome gostovanju – otkrio nam je umjetnički voditelj Ansambla Lado Andrija Ivančan nakon nastupa koji je trajao od 21.30 do pola noći, bez da je itko iz publike pomakao pogled s pozornice.

Ideju regruti u Jezerima (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Ivančan također otkriva i kako su jezerski plesovi došli na repertoar nacionalnog folklornog ansambla. – Koreografija je posvećena Nenadu Milinu, voditelju Kulturno-umjetničkog društva Koledišće iz Jezera koji je ujedno i predavač na Hrvatskoj školi folklora. On je čovjek koji je tradiciju Jezera, ali ne samo Jezera, nego i otoka Murtera i cijelog ovog kraja, pokazao polaznicima škole folklora. To je jedan prekrasan materijal, koji s jedne strane ima plesove gradske provenijencije koje smo prikazali, ali i puno dinarskih elemenata, koji ovom prilikom nisu bili izvedeni. Ovaj prekrasan materijal je bio velika inspiracija za rad, a također je bilo doista dirljivo vidjeti kako publika u Jezerima prihvaća tu koreografiju. Od početka je pjevala s ansamblom i pljeskala – rekao nam je Ivančan kojeg je kao i sve članove ansambla iznenadila i obradovala toplina prijema.

Ideju regruti u Jezerima (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Među plesovima iz ostalih krajeva, Lado je u Jezerima izveo nekoliko ovdašnjih, U kolobar, Igralo kolo srid Rudine, Pokladni ples i Balarin. Te i mnoge druge plesove u program Hrvatske škole folklora donio je Jezeranin Nenad Milin.

– On je prvi koji je to pokazao i prikazao i da nije bilo njega ta tradicija ne bi uopće izašla u širu javnost. Danas svaki polaznik Hrvatske škole folklora zna za plesove Jezera, plesove otoka Murtera i cijeloga ovog kraja. Nije to samo velika stvar ovaj kraj, nego i za nacionalnu tradicijsku kulturu – rekao je Ivančan.

Ideju regruti u Jezerima (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Kako su se jezerski plesovi počeli učiti na Hrvatskoj školi folklora ispričao nam je i sam Milin. – Rezultat je to dugogodišnje suradnje mene kao polaznika škole folklora i voditelja dr. sc. Ivana Ivančana, koji me je potaknuo na istraživački rad. Rekao mi je – idi tamo, u svaki kantun pogledaj, zapiši i prikaži. On je bio taj koji me postavio za predavača i ja sam danas ponosan što imam kolegij Šibensko uzmorje i otoci, gdje su zastupljena i Jezera, moje rodno misto u kojem sam najviše istraživao. I ovi plesovi koji su se večeras plesali, iz Jezerskog mornarskog bala i Blagoslova koledišća,  prikazuju se na školi folklora – kaže nam Milin.

Ideju regruti u Jezerima (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

On je zaslužan i za sinoćnju kostimografiju. Potrudio se da ih lijepo obuče, jer, kaže, kao etnokoreograf mora znati i nošnje, pjesme, običaje i ples, što je usvojio kroz 48 godina koliko se bavi tim, od čega 25 godina kao profesor na Hrvatskoj školi folklora.

A u Jezerima se može očekivati još mnogo ovakvih vrijednih događaja. Jer Jezerani su, kaže Milin, ljudi koji vole folklor. KUD Koledišće trenutno imao 78 članova svih uzrasta. – To je naš image. Mi smo Jezerani zaljubljeni u folklor i nema ni jedne obitelji da nije dala nekog od članova. Daju i dalje, tako da cijela ova priča ima svoju budućnost – kaže Milin.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here