Krkino kulturno ljeto – u park se ne ide samo zbog prirodnih ljepota

0
1389
Željko Petreš, vanjski suradnik i mr. sc. Krešimir Šakić, ravnatelj Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ (Foto: NPK)

Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ na konferenciji za novinare u Šibeniku predstavila je danas kulturni program Šibenik koji ustanova kroz lipanj, srpanj i kolovoz organizira na prostorima parka i u Šibeniku.

Program pod nazivom “Krkino kulturno ljeto” predstavili su ravnatelj NP Krka mr. sc. Krešimir Šakić i redatelj Željko Petreš, kao vanjski suradnik ovog projekta.  Nacionalni park „Krka“ najljepša je pozornica. I sam umjetničko djelo prirode, sa slapovima i bujnom vegetacijom kao kulisama, nadahnuće je glazbenicima, slikarima, glumcima, plesačima u njihovom izričaju, istaknuli su na konferenciji. Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ organizira bogat kulturni program želeći  kulturni turizam integrirati u ukupnu ponudu nacionalnog parka, smanjiti opterećenost pojedinih lokaliteta i Nacionalni park „Krka“ predstaviti kao jedinstvenu cjelinu suživota prirode i čovjeka koji su ga oblikovali kroz tisućljeća.

LegendExpo
19. lipnja, Muzej grada Šibenika

LegendExpo je projekt putujućih izložbi autorskih radova na temu legendi, mitova i narodnih priča Hrvatske. Prigodom otvorenja izložbe bit će predstavljen i detaljan program LegendFesta.

LegendFest
7. i 8. srpnja, Roški slap

LegendFest obiteljski je festival koji uključuje zabavne umjetničke sadržaje na nekoliko lokacija na Roškome slapu te, kroz interaktivni pristup, posjetitelje uvodi u svijet mitova, legendi i zanimljivih povijesnih priča vezanih za mjesto na kojemu se nalaze. Tema ovogodišnjeg LegendFesta su vile i vilinska bića te priče, legende i mitovi o njima s područja Nacionalnog parka i Šibensko-kninske županije.

Zvuci Krke – The sounds of the River – srpanj-kokovoz

4. srpnja: Neno Belan, Skradin

19. srpnja: Đani Stipaničev i Renata Sabljak, Roški slap
26. srpnja: Radojka Šverko, Roški slap
7. kolovoza: Đani Maršan, Roški slap
23. kolovoza: Ivo Pattiera, Drniš

Zvuci Krke ugodne su glazbene večeri uz rijeku koje spajaju prirodu i glazbu, a namijenjene su, prije svega, lokalnom stanovništvu, ali i njihovim gostima. Ulaz na sve koncerte je besplatan.

Burnumske ide – „Bogovi su pali na Burnum“
13. kolovoza, Burnum

Tema ovogodišnjih Ida, XII. po redu, je rimska mitologija. Posjetitelji će u antičkom ugođaju rimskog vojnog amfiteatra Burnum moći saznati u koga se zaljubio Apolon, tko je muza povijesti, tko je zaštitnik lopova, a tko veseljak među bogovima. Tradicionalni sajamski dio programa ispred amfiteatra i ove godine nudi raznovrstan program, od edukativnih radionica do prezentacije antičkih vještina i legionarske i gladijatorske skupine i njihove opreme.

Noć šišmiša
24. kolovoza, Skradin

Kako bi ukazala na posebnost šišmiša, najpoznatijih sisavaca s krilima, i važnost njihove zaštite, Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ već tradicionalno organizira Noć šišmiša pod sloganom „Dajmo više za šišmiše“. Obilježavanjem Noći šišmiša nastoje se razbiti predrasude, potaknute brojnim narodnim legendama, o šišmišima kao opasnim životinjama, koje dovode do ugrožavanja njihovih staništa, a i samih šišmiša. Na području NP „Krka“ živi 17 svojti šišmiša, gotovo polovica od ukupnog broja evidentiranih u Hrvatskoj, gdje ih živi 35.

Green Eye festival
31. kolovoza, 1. i 2. rujna, Šibenik

Tema ovogodišnjeg Green Eyea, filmskog festivala posvećenog zaštiti okoliša i očuvanja prirode, je Zdrava eko hrana i izvori pitke vode. Tijekom festivala prikazivat će se recentni filmski naslovi koji se bave pitanjima konzumerističkog načina života, brze hrane, monopolom velikih prehrambenih lanaca koji diktiraju pravila igre na globalnoj sceni te kako sve to utječe na nas i naš eko sustav.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here