BAŠTINA I TURIZAM Suhozidi i masline – nove atrakcije stare Gradine

1
3869
Kupanje uz ruševice Colentuma (Foto: Rudinapress/H. Pavić )

Nova plaža na Gradini po mnogočemu je jedinstvena, a ruševine drevnog rimskog Colentuma atrakcija su već i na samom početku sezone kupanja.

O prvoj arheoškoj plaži na poluotoku Gradina, čije je uređenje u sklopu projekta arheološkog kampa Colentum (POVEZNICA) započelo pred ljeto 2017. godine, mnogo je toga već rečeno i napisano. Među ostalim, i da objedinjuje povijest, arheologiju, oceanografiju te kulturni, sportski i rekreativni turizam, zbog čega je postala nezaobilazno mjesto obilaska posjetitelja  Murtera i izvan sezone kupanja. Antički Colentum, uočava se odmah, samo je jedan od razloga za posjet. Gradina je posljednjih godina postala poligon za promociju obnove tradicijske suhozidne gradnje, a svoj obol će dati, izgleda, i oživljavanju maslinarstva. Pješačka i biciklistička staza koja vodi oko poluotoka, od arheološke plaže se dijeli 150 metara dugim suhozidom sa dva lica. S jedne strane zida je plaža, a s druge staza i maslinici.

Gradnja suhozida na Gradini (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

– Projekt prve arheološke plaže prijavljen je na Interreg, ali dok čekamo europska sredstva krenuli smo u izradu suhozida koji dio je projekta arhitekta Dinka Peračića. Imat će šest pinjola koje će raditi hlad, te klupe od mahagonija, drva koje se najbolje ponaša sol i more. Suhozid ide svojom starom trasom, gdje je vjekovima čuvao maslinike i vinograde od utjecaja mora, a staza je s unutarnje strane. Osim arhitektu i našim majstorima suhozida, ovdje imamo zahvaliti vlasnicima zemljišta koji  nam omogućili uslužni prolaz. Općina se za uzvrat obvezala uređivati njihove maslinike – kaže načelnik Općine Murter-Kornati Toni Turčinov.

Načelnik, kao agronom čija je uža specijalnost maslinarstvo, osobno će uređivati masline ljudi koji su velikodušno Općini ustupili zemlji za uređenje staze.

Toni Turčinov (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

– Vjerujemo da će takav primjer potaknuti ljude da i sami budu brižniji o svojim maslinicima – kaže Turčinov.

Ova faza uređenja arheološke plaže koštat će do 400.000 kuna i bit će financirana iz općinskog proračuna. Zbog istraživanja koja tek treba provesti, ne mogu se prognozirati ni trajanje ni cijena radova na Gradini. U Općini su stoga zamislili i jedan novi način njihova trajnog financiranja. Istraživanja i uređenje parka financirat će posjetitelji – na ovdašnjem parkiralištu bit će postavljen automat za naplatu parkiranja, a prikupljena sredstva bit će namjenski utrošena.

Majstor suhozidne gradnje Ivo Šikić Bažokić konstanta je u obnovi ovih građevina, bez obzira u čijoj se režiji poduzima. Zajedno s pomoćnicima, mjeri, odvaguje, čekićem kucka i ugrađuje kamen po kamen. Trebat će, kaže, desetljeća da se njegov suhozid srodi s Gradinom. – Trebat će vremena da kamen uhvati patinu, ali što je nekih 50 godina u odnosu na povijest ovoga mjesta? Kap u moru – kaže Bažokić.

Ivo Šikić Bažokić (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

– Posao je to koji nema kraja, ali koji ostaje zauvijek – rekao nam je Bažokić na pitanje kada će završiti suhozid na plaži.

Sunce je već upeklo, a raditi se mora još 20 dana. Ili cijeli mjesec. – Radit ćemo sve dok nas kupači ne otjeraju – kaže Bažokić.

Kupači su već danima na ovoj plaži. Obilaze je i školske ekskurzije. No, čini se da im Bažokić i društvo ne smetaju i da ga ne kane otjerati. Gledaju, fotografiraju, postavljaju razna pitanja o ovom starom, zaboravljenom zanatu. Prije će biti da je majstor suhozida, amaterski glumac i šampion latinskog idra atrakcija ove plaže, nego da je smetnja koja će otjerati kupače. No, za ljeto je na Colentumu zamišljen drugačiji program. Očekuje se da će ovog ljeta hit među turistima biti ronjenje u potrazi za nagradnim amforama, položenim u more kroz projekt Okusi iz amfora. Zbog suhozida ili maslina trebat će ciljano dolaziti u predsezoni i posezoni.

Prva arheološka plaža (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

1 KOMENTAR

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here