SUHOZIDI NA KRKI VOLontIraj za PRIRODU, VOLontIraj za SEBE!

0
1844
Foto: PP Vransko jezero

U tjednu volontiranja a u povodu Europskog dana parkova, u petak i subotu, 25. i 26. svibnja 2018. na ulazu u Nacionalni park „Krka“ na Lozovcu održat će se volonterska akcija obnove suhozida.

Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce, Srednja škola Ivana Lucića iz Trogira, Centar za pružanje usluga u zajednici Split, Liga za prevenciju ovisnosti iz Splita, Obrtna tehnička škola iz Splita i Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ partneri su volonterskog programa za školske volontere „Mladi u obnovi suhozida“ koji se provodi u cilju očuvanja kulturne baštine i tradicijskog graditeljstva, upoznavanja s tehnikom suhe gradnje, očuvanja bioraznolikosti i upoznavanja s alatima georeferenciranja.
Dvadeset četvero volontera učenika i korisnika Centra i petnaest mentora volontera obnovit će 50 m suhozida u sklopu programa VOLontIraj za PRIRODU, VOLontIraj za SEBE! – školskog volonterskog programa u zaštićenim područjima prirode (dvogodišnjeg ESF projekta). Projekt financiraju Europska unija, iz Europskog socijalnog fonda, u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020., i Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.
Svrha toga programa jest sustavno uključivanje zainteresiranih pojedinaca i grupa u aktivnosti koje Javna ustanova provodi u zaštićenom području i uz njegov rubni dio. Program je osmišljen tako da doprinosi zaštiti prirode i kulturnopovijesne baštine i usklađen je s Planom upravljanja JU „NP Krka“ .

Volonteri su prije same akcije obnove suhozida sudjelovali u pripremnim edukacijskim radionicama. U NP „Krka“ obučavat će ih majstori suhozidari iz Udruge Dragodid a bit će im predstavljeni i alati za rad u georeferenciranju. Naime, suhozidi spadaju u kulturna dobra Republike Hrvatske a umijeće suhozidne gradnje pod nematerijalno kulturno dobro. Kao trajno svjedočanstvo tradicijskih vještina, obnovljeni suhozid na Lozovcu opasat će prostor budućeg parkirališta na glavnom kopnenom ulazu u NP „Krka“, koje će biti uređeno u sklopu projekta Centar za upravljanje posjećivanjem Nacionalnog parka „Krka“ – Lozovac.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here