Radionica filcanja vune u Murteru

0
1938

U četvrtak 24. svibnja s početkom u 18 sati u murterskoj knjižnici se održava radionica filcanja, prerade i izrade uporabnih predmeta od ovčje vune.

Radionicu organiziraju Narodna knjižnica i čitaonica iz Murtera i udruga RUTA  (POVEZNICA) s otoka Cresa, gdje već godinama pokušavaju naći pravo rješenje za zbrinjavanje vune ostrižene s tamošnjih 15.000 ovaca, baš kao i Murterini na Kornatima.

Filcanje je tehnika prerade vune koja se temelji na svojstvu vlakana da se uslijed mehaničkog i toplinskog djelovanja, a uz pomoć sapuna, međusobno upletu u čvrstu strukturu, pojašnjava RUTA na svojim INTERNETSKIM STRANICAMA. Vuna se nakon češljanja ne prede u nit, nego se moči vodom i sapunom, a zatim gnječi i valja. Zahvaljujući građi vunene niti, koja je prekrivena krljušti sličnoj ribljoj, vlakna se u postupku sve čvršće međusobno isprepliću, zapinju i upliću. Na kraju dobijamo gust i neraskidiv materijal – filc ili pust.

Radionica u Murterskoj knjižnici je besplatna za njene polaznike i namijenjena je svima koji žene naučiti nešto o filcanju, kako djeci tako i odraslima. U 2,5 sata koliko traje radit će se i cvjetić od vune koji polazniku ostaje za uspomenu. Uz radionicu će biti upriličena i promocija slikovnice „Majstor Macmalić“.  Sve potrebno za radionicu donosi voditeljica Vesna Jakić, dizajnerica tekstila i odjeće. Zainteresirani polaznici trebaju se prethodno prijaviti telefon Narodne knjižnice i čitaonice 022/435-500 ili voditeljice 098 313029.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here