KORNATSKA TRAGEDIJA i (NE)PRAVDA Frane Lučić još uvijek nije dobio ni kune odštete

0
2798
Odvjetnik Šime Savić i Frane Lučić danas na ulazu u šibenski sud (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Frane Lučić još uvijek nije dobio nikakvu odštetu za strahote koje je 30. kolovoza 2007. godine preživio i posljedice koje je na njegovo tijelo ostavio tragični helikopterski desant na Kornat u kojem je poginulo njegovih 12 kolega iz DVD-a Tisno, DVD-a Vodice i JVP Šibenik.

Na Općinskom sudu u Šibeniku pred sutkinjom Silvanom Klisović u srijedu je zato započela ponovljena parnica kojom od DVD-a Tisno i Općine Tisno traži odštetu za povredu prava osobnosti, odnosno ozljede koje je zadobio u kornatskoj tragediji, rentu za tuđu njegu i pomoć te izgubljenu zaradu. Istu je tužbu protiv Grada Šibenika i Republike Hrvatske podnio i u Zagrebu. Od svih tuženih traži se da solidarno isplate odštetu u iznosu od približno četiri milijuna kuna.
– U ovom događaju na Kornatu Frane Lučić je teško nastradao, a do dana današnjeg, nakon proteka cijelog desetljeća, nije dobio ni kune odštete. Neosporno je da on tog 30. kolovoza na otok Kornat nije išao na izlet, već je tamo bio poslan po zadatku, za opće dobro čitave zajednice. E, pa vrijeme je da ga ta ista zajednica obešteti, barem u dijelu u kojem je to uopće moguće i kako propisuje zakon – rekao nam je Šime Savić, odvjetnik iz Zagreba koji Franu Lučića zastupa u sporu.
Savić i Lučić su u četvrtak zajedno išli na šibenski sud. Ovo nije prvi pokušaj Frane Lučića da dobije odštetu. No, presude koje su bile donesene na sudovima u Zagrebu i Šibeniku su ukinute i sve je vraćeno na početak.
– Nakon deset godina mi se nalazimo na nuli. Na vatrogasnog zapovjednika Dražena Slavicu potrošeni su državni milijunu, a Frane Lučić i njegovo stradanje je zaboravljeno – rekao nam je Savić.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here