NP KRKA U petak Bioolimpijada za čuvanje bioraznolikosti

0
1373
Bioolimpijada - arhivska fotografija (Foto: NP Krka)

U povodu 22. svibnja, Dana zaštite prirode Republike Hrvatske i Međunarodnog dana bioraznolikosti, Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ tradicionalno organizira Bioolimpijadu, natjecanje učenika šestih razreda iz Osnovne škole Domovinske zahvalnosti Knin i Osnovne škole Skradin, škola na izvoru i ušću rijeke Krke.

S obzirom na to da se taj dan već godinama obilježava Bioolimpijadom, učenici nestrpljivo i vrlo motivirani očekuju natjecanje u želji da svojoj školi donesu pobjedu.

Ovogodišnja Bioolimpijada održat će se u petak, 25. svibnja u 10 sati na livadi na Skradinskom buku. Sastojat će se od različitih tematskih igara: potezanja konopa, koodbojke, poligona Kap za slap, staze znanja Izgubljena priroda, skakanja u vreći i sl. Cilj toga ekološki osviještenoga natjecateljskog događaja jest da djeci ukaže, kroz različite sportske aktivnosti, na važnost očuvanja prirode i bioraznolikosti, ali i dječju igru vrati u prirodu.

Ujedinjeni narodi proglasili su 22. svibnja Međunarodnim danom biološke raznolikosti da bi ukazali na veliku ulogu koju biološka raznolikost ima u održivom razvoju. Republika Hrvatska pridružila se svijetu u nastojanjima za očuvanje biološke raznolikosti i unaprjeđenje zaštite prirode a Hrvatski sabor je odredio, Zakonom o zaštiti prirode, da se 22. svibnja obilježava i Dan zaštite prirode u Hrvatskoj.

Zahvaljujući geografskom položaju i velikom broju različitih staništa, uz rijeku Krku nalazi se izuzetno raznolik i slikovit biljni svijet, dok životinjski svijet Nacionalnog parka „Krka“ čine brojne endemične, rijetke i ugrožene svojte, što ga svrstava među najvrjednije prirodne cjeline u Europi. Edicijom Biološka raznolikost rijeke Krke Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ predstavlja i popularizira raznovrsnost flore i faune u Nacionalnom parku „Krka“. Do sada je u sklopu toga niza objavljeno šest tematskih knjiga.

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here