PRIJEDLOG ŽIVOG ZIDA Zabrana GMO-a na području Općine Tisno!?

0
7402

Živi zid u Tisnom izlazi s još jednom zanimljivom inicijativom – Općinskom vijeću Općine Tisno ova je stranka u proceduru usvajanja uputila prijedlog Odluke o zabrani uvođenja u okoliš genetski modificiranih biljaka i/ili životinja za koje je izdano dopuštenje za stavljanje na tržište u svrhu uzgoja.

Vijećnik Živog zida Lovre Crvelin traži da se čitavo područje Općine Tisno proglasi područjem slobodnim od genetski modificiranih organizama, sukladno odredbama Zakona o genetski modificiranim organizmima.

– Ovaj prijedlog podnosim zato što se u Hrvatskoj ne poštuje Zakon o genetski modificiranim organizmima. Naime, članak 52. glasi: „Korisnik, odnosno osoba koja stavlja na tržište GMO ili proizvode koji sadrže i/ili se sastoje ili potječu od GMO-a dužna je osigurati da se osobi koja prihvaća proizvod dostavi dokumentacija iz koje je vidljivo: – da se radi o GMO-u ili proizvodu koji sadrži i/ili se sastoji ili potječe od GMO-a.“ U Hrvatskoj Vlada ne čini ništa po tom pitanju, i smatram da bi JLS trebale napraviti sve u svojoj moći da spriječe potencijalni negativni utjecaj koji GMO može imati na okoliš i ljude – obrazlaže svoj prijedlog Crvelin.

Argumente zagovornika GMO-a, koji govore da takvo sjeme daje veće prinose na manjoj površini i da će genetski inženjering iskorijeniti glad, Crvelin odbacuje navodeći da RH ima više nego dovoljno plodne zemlje te da se polovina proizvedene hrane na Zapadu baca u smeće.

Odluka Općinskog vijeća ne može osujetiti namjere multinacionalnih kompanija koje kontroliraju proizvodnju hrane u svijetu, ali svakako može doprinijeti osvještavanju ljudi o ovom globalnom etičkom i ekološkom problemu i Općinu Tisno svrstati među one civiliziranije i naprednije.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here