Morski jež ili ježinac, muka i pokora neopreznih kupača i/li neplivača, oduvijek je bio specijalitet na stolovima znalaca, a odnedavna i gastronomski hit u našim boljim restoranima.
Ježinci ili morski ježevi (Echinoidea), razred morskih životinja loptasta ili srcolika tijela iz koljena bodljikaša (Echinodermata), na Zemlji su se pojavili već u siluru, razdoblju palezoika, kaže Hrvatska enciklopedija. A iz Vile su nestali ovog vikenda. U Jadranu živi oko 20 vrsta, a u nas je najčešći kuglasti ježinac (Echinus acutus, Echinus melo). Mora su onih kupača koji se vole bućkati u plićaku i donedavna su ih na našim plažama uništavali modrom galicom i na druge načine. No, godinama je već općeprihvaćeno da ježinac živi samo u najčišćem moru i prisutnost ježinca priznanje je kvalitete i čistoće mora, a specijaliteti spravljeni od njega izbor najvećih sladokusaca.
Ante Božikov, chef restorana Opat, bio je iznenađen pitanjem nudi li njegov restoran ježince. – Naravno. Jedan od pijata u “Meniju taštine” je crna pasta sa ikrom ježa – kaže Božikov.
– Ima već pet-šest godina da ježinca nudimo u ribljim sljedovima mi u konobi Boba u Murteru i u restoran Opat na Kornatima. Osim same ikre ježinca, od njega radimo i posebno cijenjenu tjesteninu – kaže nam chef iz konobe Boba Vjeko Bašić.
Zbog čistog mora ježinaca, čini se, kod nas još uvijek ima dovoljno, ako je pitati loše plivače i neplivače, i previše. No, Bašić smatra da bi raširenost populacije ove morske životinje mogla biti ugrožena ilegalnim izlovom za talijansko tržište.