Betinski muzej izlazi među ljude – s proslave nagrade u novi projekt

0
2413
Na proslavi se okupljenima obratila ravnateljica Kate Šikić Čubrić (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

– Željeli smo stvoriti muzej koji će živjeti i doprinositi zajednici. Nagradom Silletto Prizze Europski muzejski forum prošle je subote potvrdio da smo u tome uspjeli – rekla je na večerašnjoj proslavi Kate Šikić Čubrić, ravnateljica Muzeja betinske drvene brodogradnje.

Betinjani i njihoi gosti večeras slave Međunarodni dan muzeja i nagradu ‘Stiletto Prize 2018’ za najbolji Europski muzej godine koju je Europski muzejski forum prošle subote dodijelio Muzeju betinske drvene brodogradnje kao najboljem europskom muzeju u kategoriji rada s lokalnom zajednicom ‘Museums and communities’.

Ravnateljica Muzeja Kate Šikić Čubrić nije krila zadovoljstvo i ponos nagradom koju je betinska ustanova dobila, jer je ona je znak da je projekt Muzeja prepoznat i priznat u stručnim međunarodnim krugovima.

Ima razloga za dobro raspoloženje – Marija Krnčević Rak, Kate Šikić Čubrić, Mirela Bilić, Ana Mijat i Sandra Barešin (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

– Htjeli smo stvoriti muzej koji će dati doprinos zajednici i zato nam je jako drago što smo osvojili baš tu nagradu za odnos muzeja i zajednici. Kao muzej ne bismo bili ništa bez ljudi, i prepoznati smo baš zbog te sinergije zajednice i nas – kazala je Šikić Čubrić uz zahvalu svim brodograditeljima, onima kojih više nema i onima koji su tu, volonterima i sudionicima muzejskih radionica i svim mještanima koji na bilo koji način pomažu i sudjeluju u životu Muzeja.

– Nagrada je priznanje cijeloj Betini, svima koji ovdje žive – rekla je Šikić Čubrić.

– Moram zahvaliti svakako i Općini Tisno, jer je ova ideja postojala još od sedamdesetih godina, a sve do posljednjih nekoliko godina, kad se krenulo u realizaciju projekta, nije se postiglo baš puno. Puno se toga i poklopilo, sazrela je svijest da je naš projekt jako vrijedan, nešto čime se trebamo ponositi i gurati naprijed – rekla je ravnateljica betinskog muzeja.

Muzej i zajednica večeras (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Načelnik Ivan Klarin nagradu Europskog muzejskog foruma smatra priznanjem Betini, Općini Tisno i cijeloj Hrvatskoj, a njemu osobno, kazao je, velika je čast što je bio na čelu  Općine u vrijeme kada je muzej nastajao i što je osobno sudjelovao u njegovom osnivanju. Čestitao je svima koji su sudjelovali u njegovu osnivanju, ali u prvom redu Betinjanima, brodograditeljima koji su stvorili i sačuvali brodograđevnu tradiciju, a onda i svima ostalima koji tu žive, jer se nagrada odnosi na odnos zajednice i muzeja.

– Planiramo i nove projekte, aplicirali smo na nove fondove, a što se tiče skore realizacije, to je definitivno muzej na otvorenom. U Betinskim portu bit će privezani gajete, leuti i kajići, uz koje će biti istaknute legende s podacima o brodu, njegovoj gradnji i životu, te će preko Trg na moru biti povezan s Muzejom stazom u čijim pločama će biti urezana imena svih brodograditelja za koje postoje podaci – najavljuje Klarin.

Ivan Klarin večeras je bio – iznimno – u neformalnom izdanju (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Zbog svega toga izmijenjen je prostorni plan Općine Tisno, a prema Klarinovim najavama, taj vanjski dio muzeja trebao bi biti otvoren u rujnu. Riječ je o svojevrsnom produžetku muzeja betinske brodogradnje u kojem će se na otvorenom moći vidjeti brodovi od kojih svaki priča svoju priču, dok će na stazi do ‘klasičnog’ muzeja biti ugravirana imena brodograditelja kroz povijest do današnjeg dana.

Ravnatelj Muzeja grada Šibenika Željko Krnčević kazao je da mu je izuzetna čast i zadovoljstvo na Međunarodni dan muzeja biti u Betini, čiji je muzej prošlog vikenda osvojio takvu prestižnu međunarodnu nagradu.– Čast i zadovoljstvo su tim veći jer je Muzej grada Šibenika od počeka bio uključen u ovaj projekt, još i prije nego sam ja postao ravnatelj. Na njemu su radili moj prethodnik Gojko Lambaša, moj kolega Jadran Kale i kolegica Marija Krnčević Rak, koji su u znatnoj mjeri doprinijeli da u Betini danas imamo muzej ovakav muzej. No, Muzej betinske drvene brodogradnje ne bi bio to što je bez kolegice Kate Šikić Čubrić, Mirele Bilić i Sandre Barešin. One su mu udahnule život i od ovog Muzeja napravili da ne bude skup predmeta u četiri zida koji čekaju da dođu posjetitelji. Ovaj muzej živi. Ono što ja želim i nastojim u Muzeju grada Šibenika napraviti – da muzej živi s građanima – to je kolegica Kate Šikić Čubrić ovdje uspjela. Cijela Betina živi s muzejom, a čini se malo pomalo i cijeli otok počinje uviđati što ovaj muzej znači – rekao je Krnčević, čestitajući ravnateljici, svim Betinjanima i otočanima na vrijednom međunarodnom priznanju.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here