BRODOLOM KOD KUKULJARA Brod s blagom bio je piratski ili uskočki

0
3967
Prerdavanje Vesne Zmajić Kralj u šibenskom muzeju pratilo se samo desetak njenih kolega arheologa (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Podmorje između Kukuljara i plićine Mijoka skriva 400 godina staru tajnu potonuća piratskog broda s opljačkanim blagom. Mali dio te tajne je otkriven i javnosti ga je prezentirala podvodna arheologinja Vesna Zmajić Kralj na predavanju “Novovjekovni brodolom Mijoka kod Murtera” u Muzeju grada Šibenika.

Arheološkim istraživanjima koja se provode od 2001. godine utvrđeno je da je riječ o ostacima malog, naoružanog broda s vrlo bogatim trgovačkim teretom, koji je potonuo uslijed požara koji ga je zadesio na samom početku 17. stoljeća. Brod je bio krcat luksuzne robe, većim dijelom proizvedene u srednjoeuropskim i sjevernoeuropskim obrtničkim centrima, u Nürnbergu i Lübecku, te u mletačkim staklarskim radionicama, poput onih u Muranu. Pljačka i uništavanje ostataka počeli su znatno prije početka istraživanja.

Vesna Zmajić Kralj (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Teret su raznosili ronioci, ali i ribarske mreže. Svi predmeti veći od 20 cm su odneseni, pa tako i brodski top, čije je postojanje ipak bilo zabilježeno. Od potonuća do danas konstrukcija broda je istrulila, a najveći dio blaga je nestao. No iz nagorenih ostataka, preostalih sitnih predmeta, mnoštva džepnih sunčanih satova s kompasom, u mjedenim filigranski izrađenim kutijicama s pozlatom, ogledala, leća za naočale, britvi, zlatarskog materijala i alata, pribora za jelo, raznih perli, kovanica i brojnih drugih sitnih predmeta i ostataka, istraživači su su uspjeli rekonstruirati priču o plovidbi i sudbini ovoga broda. Na koncu je zaključeno da se radi o progonjenom piratskom brodu punom opljačkanog blaga koji je potonuo uslijed požara.

Sunčani satovi s kompasom pronađeni na Mijoki

– Ovo je jedinstven brodolom u Hrvatskoj. Iz razloga što ima toliko raznolikog materijala, ali i zato što bi to stvarno mogao biti uskočki ili piratski brod. To ovaj brodolom izdvaja od svih drugih. Sve ostalo su trgovački brodovi s kojima se  ponavlja se isti obrazac – rekla je  među ostalim na predavanju u Muzeju grada Šibenika Vesna Zmajić Kralj, iz Odjela za podvodnu arheologiju Hrvatskog restauratorskog zavoda.

Veći dio šibenskog izlaganja Zmajić Kralj je već predstavila u Jurišićevom zborniku, zborniku radova posvećenih uspomeni na Marija Jurišića, arheologa pod čijim vodstvom je istraživanje 2001. godine započeto, a kojeg možete preuzeti OVDJE.

Pljačkaši nalazišta nisu bili svjesni da su najsitniji predmeti najvrjedniji dio potonulog blaga

Dio predmeta već je bio izložen u Nurnbergu, Firenci, Trstu i u Zadru, a uskoro će se postav brodoloma Mijoka skrasiti u Muzeju grada Šibenika. Ravnatelj Muzeja Željko Krnčević za studeni najavljuje postavljanje izložbe i katalog, a dogodine bi trebala izaći prava monografija.

No, to ne znači da su istraživanja ovog brodoloma završena niti je priča o progonjenim piratima i blagu kojeg su prevozili do kraja ispričana. Ribari i ronioci koji su tijekom ovih 400 godina od potonuća broda došli u posjed predmeta koje je prevozio ne mogu biti svjesni vrijednosti koju drže u vitrinama, na kaminima ili negdje po podrumima i tavanima. Arheolozima su oni dragocjeni zbog informacija koje samo oni mogu iščitati, a tek taj znanstveni kontekst predmete čini uistinu vrijednima. Prema riječima Vesne Zmajić Kralj, predmeti s broda pripadaju kulturnoj baštini RH, te je njihova vrijednost za znanost neprocjenjiva. Mnogi su toga i svjesni te aktivno surađuju sa istraživačima. Njihovi izronjeni ili u mrežu uhvaćeni predmeti budu dokumentirani i ugrađeni u mozaik priče, pa se u vitrine svojih vlasnika obično vraćaju još vrjedniji. Stoga uvijek ostaje otvorena mogućnost otkrivanja neke nove 400 godina stare senzacije.

Predavanje je upriličeno u Atriju Muzeja grada Šibenika (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here