MUP UPOZORAVA: Poginulo je 269 motorista – usporite!

0
1950

Policijska uprava šibensko-kninska poslala je šokantno upozorenje zaljubljenicima u brzine i vjetar u kosi.

Otvoreno pismo policije motociklistima prenosimo u cijelosti: 

Poštovani zaljubljenici u motocikle,

potaknuti najnovijim nemilim događajima obraćamo se svima vama koji strastveno volite brzinu i vjetar u kosi, i iznad svega navalu adrenalina kada se kazaljka na brzinomjeru vrtoglavo penje.

Sigurno vam nisu promakle crne statistike da je u zadnjih nekoliko dana čak osam vozača ili suvozača na motociklima i mopedima, poginulo!

Zato neumorno upozoravamo na opasnost koja prijeti vama, vozačima na dva kotača i savjetujemo kako ovakvu vožnju učiniti što sigurnijom, s ciljem da spasimo barem jedan ljudski život ili spriječimo neko drugo teško stradavanje.

Na hrvatskim cestama, u zadnjih pet godina poginulo je 213 motociklista i 56 mopedista (vozači i putnici). Ove brojke znače da je najmanje 270 obitelji osjetilo posljedice nenadoknadivog gubitka svojih najmilijih, a ako se ovaj crni niz nastavi i ove ćemo godine zabilježiti dvoznamenkast broj poginulih motociklista i mopedista.

Većina tih nesreća uzrokovana je prebrzom i neopreznom vožnjom samih vozača, stoga apeliramo na sve vas koji uživate u vožnji motociklom da ne pridonosite crnim brojkama nego da poštujući propise, defenzivnom vožnjom i promišljanjem, u prvom redu o sebi samima, ali i sigurnosti drugih sudionika u prometu, pomognete da svako vaše putovanje završi sretno na željenom odredištu.

Sretan i siguran put žele vam vaši „plavci“!

Također, u svom priopćenju za javnost šibenska policija jutros navodi i prometnu nesreću u kojoj je u petak oko 20,10 sati u Tisnom 24-godišnji vozač motocikla je zadobio teške ozlijede, zbog kojih je zadržan na daljnjem liječenju u Općoj bolnici Šibenik. Nesreću je skrivio 45-vozač Škode Octavie splitskih registracijskih oznaka pri mimoilaženju. Sa svoje lijeve strane nije ostavio dovoljan razmak, kaže policija, uslijed čega je došlo do sudara lijevog bočnog dijela njegovog vozila i lijevog bočnog dijela motocikla, Aprilia Tuono”.

– Nakon sudara 24-godišnji vozač je izgubio nadzor nad upravljačem motocikla i s motociklom slijeće na šljunčanu površinu, a zatim i na kameno zemljani teren oko 1 metar ispod razine kolnika, gdje prednjim dijelom motocikla udara u kamene stijene, a zatim slijeće u visoko i nisko raslinje gdje se motocikl zaustavlja – kažu u policiji.
Protiv 45-godišnjeg vozača će biti podnijeta kaznena prijava Općinskom državnom odvjetništvu u Šibeniku, zbog izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu, a protiv 24-godišnjeg vozača će biti podnijet Obvezni prekršajni nalog.

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here