Zbirka Marka Mudronje Repca traži mjesto u Registru kulturnih dobara

0
2270
Arhivska fotografija, Rudinapress/K. Ježina

Na inicijativu Udruge Argonauta, a uz financijsku i logističku potporu Općine Murter – Kornati i tamošnje Turističke zajednice, kao i stručnu pomoć Muzeja Grada Šibenika i obitelji pokojnog Marka Mudronje Repca nastavlja se s radom na valorizaciji njegove Zavičajne zbirke u Murteru.

Podsjetimo, kolekciju predmeta, fotografija i dokumenata iz povijesti Murtera, koju je pokojni Marko Mudronja Rebac prikupljao tijekom svog života, darovao je Općini Murter – Kornati u trajno vlasništvo. Općina je Zbirku izložila u prizemlju takozvane Sokolane na Pijaci Društva seoske izobraženosti u Selu u Murteru.

– S obzirom na vrijednost kolekcije Zavičajne zbirke i potencijal njenog korištenja u prezentaciji bogate kulturne i tradicijske baštine Murtera u budućnosti, od ovog proljeća krenule su prve aktivnosti kojima će se Zavičajna zbirka registrirati u Registar kulturnih dobara RH. Registracija Zbirke u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske predstavljat će osnovu za daljnju valorizaciju i unaprjeđenje Zbirke kroz financiranje od strane Ministarstva kulture Republike Hrvatske te EU fondova i drugih donatora – kaže nam Sanja Tabori iz Udruge Argonauta.

Glavna aktivnost koja je u tijeku je inventarizacija Zavičajne zbirke i pripremne radnje registracije iste u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. Važnu profesionalnu podršku cijelom procesu pružaju zaposlenici Muzeja Grada Šibenika, posebice etnološki odjel, također uspješna suradnja obitelji Marka Mudronje Repca s Općinom Murter – Kornati te Udrugom Argonauta koja se i dalje nastavlja, a posebice stručna pomoć restauratorice i konzervatorice Jelene Ćurić, unuke pokojnog Marka Mudronje Repca.

Foto: Rudinapress/K. Ježina, arhiva

Zavičajna zbirka inače je otvorena za posjet svakog radnog dana od 8 do 14 sati, a uz najavu i dogovor s djelatnicima Udruge Argonauta, moguće je organizirati vođene ture u Zbirci ili radionice. O radnom vremenu i drugim sadržajima u glavnoj sezoni naknadno ćemo obavijestiti, a za sad je samo poznato da će se kroz srpanj i kolovoz održavati edukativne radionice za djecu po uzoru na prošlogodišnji Murterski dječji ponedjeljak, kojemu je inspiracija bila kulturna baština Murtera.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here