Održana skupština Bratovštine sv. Sakramenta u Tisnom

0
2916
Članovi Bratovštine sv. Sakramenta Tisno (Foto: Rudinapress)

Na blagdan sv. Marka kao i svake godine, jučer je održana redovna skupština Bratovštine sv. Sakramenta u Tisnom.

Na jučer održanoj redovnoj skupštini uprava Bratovštine sv. Sakramenta podnijela je izvješće o radu i financijsko izvješće za 2017. godinu, te raspravljala o aktivnostima za naredni period. Među ostalim dogovoreno je kako će članovi Bratovštine redovno sudjelovati na procesijama svake prve nedjelje u mjesecu ili kako se to još u nas kaže, “mlade nedilje”, kao i to da će u vrijeme Božića kako im nalaže Pravilnik posjećivati stare i nemoćne članove.

– Uz neke dobro nam znane aktivnosti kojih smo se dotaknuli jučer na redovnoj skupštini naše Bratovštine, također je bilo riječi i o “Dumplirima” koji su obnovljeni, a istaknuli smo i to da je završena obnova nadgrobnog spomenika za grobnice koje su u našem vlasništvu – kažu nam članovi Bratovštine sv. Sakramenta iz Tisnog.

Članovi Bratovštine sv. Sakramenta Tisno (Foto: Rudinapress)

Također, jučer su u spomenutu Bratovštinu primljeni i novi članovi “na sviću”. Ove godine Ante Marača je preuzeo mjesto donedavno najstarije tišnjanke koja je preminula u 101. godini, Šimice Čorkalo, a koja je bila ujedno i najstarija članica Bratovštine sv. Sakramenta.

Vrijedno je kazati kako je prije same skupštine održana misa za pokojne članove spomenute Bratovštine, a ujedno su i posjećeni grobovi preminulih članova u prošloj godini. Svetu misu je predvodio tišnjanski župnik don Lazar Čibarić koji je potom nazočio i samoj skupštini. Nakon protokolarnog dijela članovi Bratovštine sv. Sakramenta koja trenutno broji 55 članova, priredili su domjenak na kojem su se međusobno družili.

Inače, Bratovštine su kršćanske organizacije vjernika koje se javljaju od ranog Srednjeg vijeka, gotovo uvijek radi njegovanja pobožnosti, humanitarnog rada i socijalne zaštite članstva. U okviru svojih humanitarnih zadataka, Bratovštine su osnivale skloništa za siromahe, djecu i bolnice, a obvezivale su članstvo na humanitaran rad, pomaganje u nesrećama, gašenju požara, a stalna obveza bila je “ukapanje braće i sestara u molitvi i pjesmi”. U vjerskom smislu u Bratovštinama se učvršćivala i produbljivala vjera, posebno kroz molitvu, vjerske obrede i pristupom Svetim sakramentima. Od tišnjanskih Bratovština najstarija je ona sv. Martina, a spominje se davne 1536. godine, dok nedavna istraživanja govore da je ona osnovana i prije, čak 1500. godine.

Bratovština sv. Sakramenta ili Velika Skula ustanovljena je 10. ožujka 1761. dozvolom Generalnog providura Dalmacije, Franceska Dieda q. Girloama. Rad ove Bratovštine obnovljen je 1807. godine.

 

Knjiga blagajne iz 1974. godine
Orignalni primjerak Pravilnika Bratovštine sv. Sakramenta iz 1908. godine
Zapisnik sa skupštine održane 1974. godine

 

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here