Svečana akademija Općine Pirovac i dodjela nagrada zaslužnima

0
4020
Nagrađeni Pirovčani na svečanoj akademiji Općine (Foto: Rudinapress/S. Henjak)

Povodom sv. Jurja i Dana Općine Pirovac na današnjoj svečanoj akademiji najzaslužnijim Pirovčanima su dodijeljena priznanja Općine Pirovac za 2017. godinu. Nagrađeni su Tonči Garofulić, Krešo Petek, Marija Vlahov, Zdenka Gal, Joža Černoši, Luana Božac i Borislav Čubrić (posthumno).

Plaketa Općine Pirovac dodijeljena je Tončiju Garofuliću za predani dugogodišnji rad u kulturnom stvaralaštvu, Kreši Peteku za osobit doprinos i nesebičnu pomoć u unapređenju pirovačkog kulturnog stvaralaštva, Mariji Vlahov i Zdenki Gal za predani dugogodišnji rad u kulturnom stvaralaštvu, Joži Černoši za doprinos u razvoju društvenih odnosa i turističkoj promociji Pirovca, Luani Božac za postignute rezultate u karate sportu, dok je nagrada Općine Pirovac dodijeljena Borislavu Čubriću, posthumno za izniman dugogodišnji doprinos u turističkoj i kulturnoj promociji Pirovca. U ime nagrađenih prisutnima se na današnjoj svečanoj akademiji obratio Joža Černoš.

Svečana akademija Općine Pirovac (Foto: Rudinapress/S. Henjak)

Tonči Garofulić pirovački je Tišnjanin i član Puhačkog orkestra Pirovac. Došao je među pirovačke glazbare kada je upoznao svoju Vesnu. Svojim angažmanom niz godina aktivno sudjeluje u razvoju pirovačkog kulturnog stvaralaštva. Orkestar koji broji 61 godinu djelovanja ne bi bio onaj pravi bez njegova baritona. Osim pirovačkih glazbara, aktivni je član i KUD-a „Hartić“, tišnjanske limene glazbe iz koje je i potekao. Za predani dugogodišnji rad u kulturnom stvaralaštvu dodijeljena mu je Plaketa općine Pirovac.

Krešo Petek je uspješni poduzetnik iz Ivanić Grada koji godinama ljetuje u Pirovcu. Prepoznao je vrijednost pirovačkog kulturnog stvaralaštva te već više od 13 godina na različite načine pomaže u radu i djelovanju Puhačkog orkestra Pirovac, kao sponzor i podupirući član. Zbog zdravstvenih problema, Petek nije mogao danas biti prisutan na svečanoj akademiji, stoga je njegovu nagradu preuzeo predsjednik pirovačkih glazbara, Denis Jelušić.

Marija Vlahov i Zdenka Gal osim što su zaljubljenice u pjesmu, rođene su sestre iz pirovačke obitelji Čubrić. Članice su Pjevačkog zbora „Sveti Juraj“ iz Pirovca od 1995. godine, odnosno od samog početka osnutka Udruge. Od 70-tih godina prošlog stoljeća aktivno su se bavile i folklorom. Treba istaknuti da su se nekada bavile i klapskim pjevanjem. Danas su u zasluženoj mirovini vrijedne domaćice i bake, no još uvijek svojim glasovima krase pirovačku pjesmu. Njihove plakete na današnjoj svečanosti preuzela je Zdenka Gal.

Zdenka Gal (Foto: Rudinapress/S. Henjak)

Član slovenske obitelji koja je 70-tih godina prošlog stoljeća sagradila vikend objekt u Pirovcu i time postala „pionirom“ pirovačkog turizma, Joža Černoš, veliki je zaljubljenik u Pirovac koji je oduvijek pridonosio zbližavanju dvaju naroda te promovirao pirovački turizam. Danas je uspješni poduzetnik koji voli motore i sa svojim prijateljima „bikerima“ često pohodi Pirovac. Plaketa je Černošu pripala za doprinos u razvoju društvenih odnosa i turističkoj promociji Pirovca.

Mladoj sportašici Luani Božac, učenici trećeg razreda Osnovne škole Pirovac, ujedno i članici Karate škole Pirovac, dodijeljena je plaketa za postignute uspješne rezultate u karate sportu. Luana marljivo trenira karate pet godina i postiže zapažene rezultate. Na prvenstvu Dalmacije osvojila je 2. mjesto, na natjecanjima Kaštela open i Zlatni pojas Dalmacije osvojila je 1. mjesto, te je na Kupu Jadrana u Splitu osvojila brončanu medalju. Na nedavnom održanom Prvenstvu Hrvatske osvojila je brončanu medalju. Trener Dragan Karan za nju ima samo riječi hvale. Ističe da je Luana vrijedna, odgovorna i disciplinirana.

Luana Božac (Foto: Rudinapress/S. Henjak)

U prijedlogu za Nagradu općine Pirovac, općinsko vijeće nije dvojilo. Posthumno je za izniman dugogodišnji doprinos u turističkoj i kulturnoj promociji Pirovca dodijeljena Borislavu Čubriću. Pokojni Borislav Čubrić, svima poznatiji kao Boris, dugo je godina sudjelovao u organiziranju pirovačkih kulturnih događanja, prvenstveno kao njihov voditelj. S druge pak strane, njegov je izniman doprinos i u turističkoj promociji Pirovca s obzirom na dugogodišnji uspješni rad u turističkoj djelatnosti, kroz profesionalni i volonterski angažman. Značajan dio svog radnog stvaralaštva posvetio je i sportskom novinarstvu. Nagradu je na današnjoj svečanosti preuzela supruga pokojnog Borisa, Diana Kurtov Čubrić.

Laurete i prisutne na današnjoj su svečanoj akademiji pozdravili načelnik Općine Pirovac, Ivan Gulam, predsjednik Općinskog vijeća, Zvonimir Dobrović, župan Šibensko – kninske županije Goran Pauk i potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske, Predrag Štromar. Jedina srednjoškolska vokalna skupina u Šibeniku i županiji, Klapa Gimnazijalke, koja je svojom pjesmom osvojila hrvatsku ministricu znanosti i obrazovanja Blaženku Divjak, svojim je nastupom danas zadivila i sve Pirovčane čime je ujedno i uveličana ovogodišnja svečana akademija.

Evo još nekoliko fotografija s današnje svečane akademije u Pirovcu:

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here