Intervju s načelnikom Pirovca povodom Dana Općine: “Očekujemo više investicija u hotelski smještaj”

0
2961

Dan Općine Pirovac i blagdan sv. Jurja prigoda je da se svečarski prisjetimo uspjeha lokalne samouprave, pa čak i cijele zajednice. Planove za budućnost donosimo Vam u razgovoru s osobom zaduženom za predstavljanje Općine – načelnikom Ivanom Gulamom.

Između dvije proslave Jurjeva dogodili su se izbori na kojima su Vam Pirovčani velikom većinom potvrdili, a ujedno i povjerili upravljanje Općinom. I Vaša stranka HNS prepoznala je Vaš rad i povjerila Vam upravljanje Županijskom organizacijom, te ste ujedno postali i dopredsjednik stranke na nacionalnoj razini. Čemu imate zahvaliti taj uspjeh?

Zadovoljan sam zbog činjenice da su našoj koaliciji HNS-a i SDP-a mještani ukazali doista veliko povjerenje na prošlogodišnjim izborima i da je volja mještana iskazana odmah u prvom krugu izbora. Naša koalicija ima 7 od 11 vijećnika što zasigurno olakšava rad, ali ne postoji ni nikakav animozitet prema preostalim vijećnicima HDZ-a i HSS-a. Često nakon vijeća svi zajedno odemo na piće i otvoreno raspravljamo. Rezultat prošlogodišnjih izbora zasigurno je i potvrda rada i solidnih rezultata u prve četiri godine i na nama je da sada još angažiranije radimo kako bi se općina nastavila razvijati. Imamo još doista puno toga što treba realizirati ili popraviti. Nakon ponovljenog uspjeha na lokalnoj razini očito je neke kvalitete prepoznala i moja stranka te od prosinca prošle godine obnašam vrlo visoku funkciju potpredsjednika u HNS-u. Funkciju koristim za lobiranje i rješavanje problema u našoj općini, ali i puno šire. Drago mi je kad oko nekog zakonskog rješenja ili izazova u nekom gradu, općini ili instituciji mogu pomoći.

Imate li još neostvarenih političkih ambicija?

Ne razmišljam trenutno o drugim funkcijama koje bi me odvele van Pirovca, iako sam imao ponuda prošlog ljeta za visoku funkciju prilikom ulaska HNS-a u Vladu RH. Ambicije i dalje vežem za svoju općinu i županiju, iako sam zbog svih funkcija u zadnje vrijeme nešto manje u samom mjestu.

Općinsko vijeće Pirovca u pravilu odluke donosi konsenzusom. Svjetonazorska pitanja ni koalicijska prestrojavanja na nacionalnoj razini, čini se, ne opterećuju previše Vaš rad u lokalnoj zajednici. Kako to postižete?

Na lokalnoj razini u koaliciji smo sa SDP-om dok smo na nacionalnoj razini s HDZ-om, ali to doista ne opterećuje rad općine ili općinskog vijeća. Ne bavimo se svjetonazorskim temama nego komunalnom tematikom oko čega je puno lakše utvrditi gledišta koja nas spajaju. Drago mi je da na našim sjednicama u ovom sazivu općinskog vijeća ne prevladavaju niska politička prepucavanja već se uglavnom argumentirano raspravlja s ciljem da cijela općina napreduje. Vjerujem da zato i imamo konsenzus donošenja odluka.

Načelnik Općine Pirovac, Ivan Gulam (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Kad bi podvukli crtu, što je sve u Pirovcu učinjeno između dva blagdana?

U posljednjih godinu dana doista je niz završenih projekata od kojih je nekoliko kapitalnih tj. onih na koje mještani čekaju već dugi niz godina. Prije svega, uređena je nova ambulanta s ordinacijama opće obiteljske medicine i one dentalne koja je za razliku od starog objekta prilagođena invalidima, a vrijedna je gotovo milijun kuna. Uređen je i Trg Bezdan s pratećom infrastrukturom i novim dječjim igralištem u vrijednosti otprilike oko 1,1 milijun kuna, a završena je i prva faza uređenja župne crkve Gospe Karmelske vrijedno milijun kuna. Nastavak radova očekujemo skoro, samo sa izmijenjenim ulogama tj. župom kao nosiocem projekta u tekućoj godini. Završena je i prva faza uređenja plaže Lolić u vrijednosti 1,25 milijun kuna, a do kraja tekućeg mjeseca očekujemo i nastavak radova na spomenutoj plaži u vrijednosti milijun i po kuna. Također, u prošloj godini završili smo izgradnju novog nogometnog igrališta što je iznosilo oko 600 tisuća kuna, a od manjih radova nastavili smo uređenje i sanaciju Stare rive, uređenje Društvenog doma Putičanje, krenuli smo također s obnovom sarkofaga obitelji Draganić-Vrančić i crkve Sv. Jurja kao vrijednom kulturnom baštinom, a nabavljena je i nova komunalna oprema, te uređeni novi kilometri cesta, javna rasvjeta, vodovodna mreža… Prošlu, 2017. godinu svakako su obilježili i završetak izgradnje Marine Pirovac kao objekt koji značajno mijenja perspektivu mjesta i već je danas značajan poslodavac i završetak izgradnje Pretovarne stanice Pirovac kroz projekt Bikarac koja će, vjerujem, do turističke sezone biti u funkciji i tako značajno unaprijediti naš sustav gospodarenja otpadom. Vrijedno je kazati kao nismo ništa manje ulagali “u papire” bez kojih danas nema ni radova ni financija iz različitih izvora, pa je tako završen izvedbeni projekt izgradnje i opremanje novog dječjeg vrtića kao preduvjet za apliciranje, izrađeni su geodetski elaborati nerazvrstanih cesta za cjelokupno naselje Pirovac u svrhu izgradnje sustava odvodnje, a pred završetkom smo izrade i usvajanja UPU Ugostiteljsko-turističke zone Miran i Izmjene i dopune (II) Prostornog plana OP kao preduvjeta novih investicija u hotele visoke kategorije. Izrađeni su i idejni projekt uređenja nove općinske uprave i knjižnice, glavni projekt uređenja Trga Rudina, kao i glavni projekt energetske obnove zgrade TZ-a i izvedbeni projekt uređenja odmorišta Pirovac na državnoj cesti DC8 čiju građevinsku realizaciju u vrijednosti 1,8 milijuna kuna očekujemo u ovoj godini. U prošloj godini pratili smo značajno i sve pirovačke udruge, a iznos za sklapanje brakova i novorođenu djecu nam raste iz godine u godinu. Mislim da ta činjenica najbolje govori o perspektivi Pirovca.

Koji projekti su planirani u tekućoj godini?

U tekućoj godini planiramo izgradnju druge faze plaže Lolić ovogodišnji pojedinačno najvrjedniji općinski projekt. Osim toga, planiramo postavljanje novog pontonskog valobrana koji će štititi luku od juga i osigurati nove vezove, te završetak uređenja Stare rive, usvajanje prostornog plana i UPU Miran i početak izrade novog prostornog plana i UPU Vrulje. Od manjih radova planiramo obnovu sanitarija i unutrašnjosti Društvenog doma Putičanje, uređenje prostora oko Društvenog doma Kašić, te uređenje vodotoka Bristovac i odmorišta Vrućica. Gotovo tri milijuna kuna u ovoj godini uložit ćemo u kupnju terena za izgradnju novog dječjeg vrtića i kupnju terena za izgradnju pročistača za izgradnju sustava odvodnje.

Postoje li neke najavljene investicije u Pirovcu u bližoj budućnosti?

Investicije koje skoro očekujemo vezane su uz donošenje prostornog plana i UPU Miran. Očekujemo više investicija u hotelski smještaj (rekonstrukcija, nova gradnja) i vjerujem da ćemo uskoro biti u prilici govoriti i o rokovima izvedbe. Imamo zainteresiranih investitora i za zonu Platine, a nakon posljednjeg sastanka s ministrom državne imovine optimisti smo i oko realizacije projekta poduzetničke zone Torine za koju je već spreman i urbanistički plan. Za spomenutu poduzetničku zonu imamo veliki broj zainteresiranih i s područja naše općine što svakako ohrabruje. Jedan od izazova kojeg očekujemo u skoroj budućnosti bit će svakako osigurati dovoljno stručne radne snage.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here