VODA Sedam milijuna i pet godina za 4,5 km cijevi: Dubrava na novoj mreži

0
2086
Za koji dan i posljednje će kuće biti spojene na novi cjevovod u Dubravi (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Voda je danas potekla iz prvog od ukupno 31 vodovodna priključka koji čekaju završetak treće faze rekonstrukcije vodoopskrbnog sustava Tišnjanske Dubrave – polaganjem novog asfalta u drugoj polovici svibnja bit će okončan petogodišnji posao i investicija od sedam milijuna kuna kojom će sve kuće u Dubravi novim cijevima biti priključene na javni vodoopskrbni sustav.

Voditelj gradilišta ispred tvrtke Sarađen d.o.o Josip Furčić otkriva kako su sve cijevi položene, šahtovi i vodomjeri ugrađeni, te je u tijeku otvaranje priključaka. U ovoj trećoj fazi položeno je sveukupno 1,5 kilometar novog cjevovoda, od čega je 1,2 kilometra FI 80, a preostali dio su od cola i pol. – Nakon što su cijevi ugrađene mi nastavljamo s uređenjem prometnica iznad njih. Kroz cijelu Dubravu će biti stavljen novi asfalt, za što se upravo priprema podloga. Asfaltirana cesta će biti pola metra šira sa svake strane nego je bila te će sitnim materijalom biti nasuti i pola metra bankine. Predviđeno je da sve bude završeno u drugoj polovici svibnja – rekao je Furčić, s kojim su radove na trasi cjevovoda jutros obilazili predsjednik Mjesnog odbora Dubrave Velimir Reškov i načelnik Općine Tisno Ivan Klarin.

Velimir Reškov, Ivan Klarin i Josip Furčić u obilasku gradilišta (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

– Novi cjevovod znači budućnost Dubrave. On znači rješavanje jako bitnih stvari, priključak i kvalitetnu vodoopskrbu svih onih kuća koji ih do sada nisu imali, a ujedno se i otvara mogućnost za gradnju novih kuća. Interes za gradnju u Dubravi je priličan, a bit će i bolji, kad se riješi sve što se treba riješiti. Sa strujom stojimo tako-tako neloše, ali telefonija nam malo kiksa i nadamo se uz pomoć telekoma unaprijediti mrežu i riješiti problem s internetom – rekao nam je predsjednik MO Dubrava Velimir Reškov.

Načelnik Ivan Klarin izrazio je svoje veliko zadovoljstvo uspješnim privođenjem kraju koji je u tri faze traje ukupno pet godina. Od sedam milijuna kuna koliko je vrijedna incesticija,  4,2 milijuna platili su potrošači vode kroz naknadu za razvoj mreže i Općina Tisno iz svog proračuna.

Vodovodni priključak – san generacija (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

– Riječ je o ukupno 4,5 kilometra novih cijevi od glavnog cjevovoda na Kapeli do posljednje kuće u Dubravi. Do početka vrućina sve kuće u Dubravi imat će kvalitetan priključak na vodovodnu mrežu, a ujedno će se stvoriti uvjeti za razvoj mjesta.  Interes za gradnju, stambenu i turističku, u Dubravi je velik, jer je naše obalno područje već izgrađeno, a mnogi ljudi žele mir. Dubrava je mjesto velikih, još uvijek neostvarenih potencijala i predviđam da će se dolaskom kvalitetne vodoopskrbe vrlo brzo pokazati koliko je mjesto atraktivno za razvoj turizma, prije svega seoskog, ali i drugih njegovih oblika – rekao je načelnik Klarin.

Čim se u svibnju položi asfalt i uredi cesta kroz cijelo selo, Općina i Mjesni odbor dogovorit će uređenje glavnog mjesnog trga, prema već predstavljenom idejnom rješenju Studija ARX ahitekta Damira Lasinovića. Uređenje trga nova je investicija Općine Tisno u Dubravi i odvijat će se u dvije faze te s Mjesnim odborom valja dogovoriti prioritet.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here