SUVENIR I GASTRO LUTRIJA Uz najavu uređenja Amforine kuće, Murterini u more bacaju 150 amfora

0
3261
Murter se nastavlja brendirati uz pomoć antičke ambalaže (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Ronjenje i podmorska arheologija na otoku Murteru ovog će ljeta biti posebno popularni – u zanimljivoj promotivno-edukativnoj igri/lutriji Općine Murter-Kornati pred ovdašnjim plažama u more će biti bačeno 150 replika amfora te će posjetitelji biti pozvani da ih traže i da ih ponesu kući kao originalni, vrlo vrijedni, za njih besplatni suvenir. Tko na amfori pronađe i glinenu pločicu osvaja večeru za dvoje u prestižnim murterskim restoranima.

Vrlo vjerne replike antičkih amfora izrađene su na lončarskom kolu i pečene u radionici murterskog obrtnika-umjetnika Predraga Turčinovića. Kad obrastu školjkama neće se puno razlikovati od pravih. Na amforama je utisnut grb Općine Murter-Kornati i svakoj će prije bacanja u more biti dodana “deklaracija” na kojoj će, među ostalim, biti i web adresa arheološkog nalazišta Colentum – https://colentum.info/.

Amfore s grbom Općine Murter-Kornati polagat će se u more ispred Antičke, ali i drugih plaža (Foto: rudinapress/H. Pavić)

Kako nam otkrivaju načelnik Općine Murter-Kornati Toni Turčinov i voditelj općinskog Odsjeka za financije, razvoj i gospodarstvo Luka Ježina, dio amfora će, osim “deklaracije”, na ručici imati zavezan i glineni novčić s utisnutim nožem i vilicom koji će služiti kao nagradni bon za posebnu tzv. antičku večeru u jednom od prestižnih murterskih restorana. Za sada sudjeluje sedam kuća u Murteru i na Kornatima – Konoba Boba, restoran Fabro, restoran Opat, Fešta, Rebac, Zameo ih vjetar i Tic-Tac. Popis restorana nije zatvoren i još uvijek je na snazi poziv svima ostalima da se uključe.
– Projekt murterskih gastro-amfora nastavlja se na priču Arheološkog parka Colentum i Prve arheološke plaže u Hrvatskoj te su dio su jedne šire priče koja se još uvijek razvija, a radi se uređenju Amforine kuće čije će idejno rješenje biti predstavljeni uskoro. Preko gastro-amfora želimo uvezati povijest i arheologiju s murterskim turizmom, gastronomijom, obrtništvom, poljoprivredom, ribarstvom i drugim djelatnostima naših ljudi – kaže načelnik Turčinov.

Luka Ježina i Toni Turčinov s prvim primjerkom murterske amfore (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Uz prirodne ljepote, očuvani okoliš, nautiku, razvijenu gastronomiju i ostale turističke sadržaje Murter je turistima uvijek bio prepoznatljiv po svojoj autentičnoj kulturi i njegovanoj baštini, kaže Turčinov, a kroz niz projekata koji su upravo u tijeku težište turističkog brendiranja mjesta prebacuje se na njegovo antičko nasljeđe.
– To nasljeđe želimo aktivirati u smjeru čuvanju, obnove i razvoja tradicionalnih obrta i poljoprivrede. U svim projektima uvijek će prednost imati izvorni, domaći proizvodi – najavljuje Turčinov.

Vrlo značajnu ulogu u tome će imati jedan novi projekt Amforina kuća, koja će biti uređena u staroj gusterni pokraj novog dječjeg vrtića koji bi se uskoro trebao početi graditi. Topografski snimak gusterne su početkom godine izradili članovi planinarskog kluba Sv. Mihovil iz Šibenika.

Amforina kuća bit će uređena u staroj gisterni kod novog dječjeg vrtića (Foto: Općina Murter-Kornati)

– Riječ je o podzemnoj staroj gusterni sa šest komora veličine ukupno 100 četvornih metara. Općina Murter-Kornati je već upisala vlasništvo nad parcelom, što je preduvjet za apliciranje na fondove. Amforinom kućom zaokružujemo priču Arheološkog parka Colentum i Arheološke plaže. Zamišljeno je da pred tom plažom bude tzv. plantaža replika amfora, koje ćemo nakon što obrastu školjkama i drugim morskim organizmima izlagati u kući amfora, u kojoj bi bio prezentacijski centar, dućan, suvenirnica i kušaonica. Sve skupa bilo bi ukomponirano u promotivno-edukativnom i gastro-turističkom paketu. Ovdje je važno naglasiti da su amfore uvijek bila samo ambalaža, a prava vrijednost je bila unutra. Mi ćemo se fokusirati na ono što se u njima prevozilo – vino, maslinovo ulje, začini…, prezentirati nastanak i putove tih namirnica s cijelog Mediterana u Murter i na koncu cijelu priču posjetiteljima ponuditi serviranu u tanjuru, na stolovima ovdašnjih restorana – pojašnjava Luka Ježina projekt koji će Općina zajedno s Regionalnom razvojnom agencijom prijaviti na Interreg, Europski regionalni razvojni fond.

Stara gusterna – buduća Amforina kuća (Foto: Općina Murter-Kornati)

Projekt Amforine kuće provodi se u uskoj suradnji s Muzejom grada Šibenika te Irenom Radić Ross, profesoricom Sveučilišta u Zadru. Kako bi bio samoodrživ, njoj će se u malim replikama amfora prodavati proizvodi lokalnih OPG-ova i drugih obrta. Planira se da se bi za njegovu provedbu bila osnovana samostalna ustanova. U realizaciju bi bile uključene sve institucije, no kad projekt zaživi nastavit će se sam financirati i širiti svoje sadržaje i djelatnosti. Idejno rješenje Amforine kuće radi arhitektonski Studio Arx Damira Lasinovića i trebao bi biti javno predstavljen kroz mjesec dana. Ukoliko sve bude po planu, projekt bi se trebao realizirati najkasnije do polovice 2020. godine. Čekanje neće biti dosadno, jer će se do tada u more bacati amfore sa zanimljivim gastro nagradama.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here