PLASTIKA U PARKU U samo 100 metara Lojene 1441 komad smeća!

0
2048
Dio smeća prikupljenog u petak u Lojeni (Foto: NP Kornati)

Osim što čisti obalu u Kormatima, projekt ACT4LITTER nastoji doznati odakle smeće dolazi i što se može učiniti kako bi se spriječio ponovni nastanak. U akciji čišćenja naplavljenog otpada djelatnici Javne ustanove Nacionalni park Kornati u uvali Lojena (Levrnaka) u samo 100 metara obalne crte u petak su prikupili čak 38,5 kg raznog otpada, kojeg su razvrstali i analizirali njegov sastav i podrijetlo.

Među ukupno 1.441 komada prikupljenog otpada, javlja ŠibenikIn, s udjelom od 95,98 posto prevladavala je plastika. Dominacija plastike među smećem nešto je manja ako se mjeri vagom – 72,6 posto. Među plastikom, pak, najzastupljeniji su bili čepovi i čaše, na koje se odnosi 30,1 posto sakupljene plastike. Među prikupljenom naplavinom značajan dio činio je otpad nastao na području NP Kornati, ali nezanemariva količina dolazi morskim strujama iz južnijeg dijela Jadransko-Jonske regije.

Razvrstavanje i analiza prikupljenog otpada (Foto: NP Kornati)

JU NP Kornati već godinama provodi slične akcije uklanjanja smeća iz podmorja i priobalja, a od 2017. godine ustanova je kao suradnik uključena u projekt ACT4LITTER.  Ovaj se projekt financira sredstvima INTERREG MED programa, a osim uklanjanja otpada radi se i njegova analiza (količina, sastav). Ciljem utvrditi izvor onečišćenja i definirati mjere za njegovo smanjenje.

Kornati National Park team in marine debris clean – up action as part of ACT4LITTER project funded by Interreg Med programe! All stranded waste a long the coast in Lojena Beach (Levrnaka Island) was collected, analysed and scaled! Why? Beside cleaning the coasts, we want to know where it is coming from and what we may do to prevent it! Results will be presented soon so stay tuned!

Objavljuje Kornati National park u 13. travnja 2018

Sljedeće aktivnosti uklanjanja otpada iz podmorja i njegova analiza planirane su za 28. travnja, a provest će se u suradnji s Ronilačkim klubom „Sv. Rok“ iz Bibinja. Nadalje, od 11.-13. svibnja istovrsna akcija će se provesti u suradnji s Društvom za podvodne sportove iz Zagreba. Aktivnosti se nastavljaju i na jesen.
Prikupljeni podaci dat će smjernice za izradu Plana gospodarenja otpadom na području NP Kornati, a zajedno s rezultatima analize otpada iz ostalih morskih zaštićenih područja na Sredozemlju, poslužit će i za kreiranje mjera za smanjenje onečišćenja na području cijelog Sredozemlja.

Djelatnici NP Kornati sa smećem prikupljenim na Levrnaki (Foto: NP Kornati)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here