Polarna svjetlost obasjat će Murter – nastavlja se uređenje plaže Luke

0
3217
Plaža Luke

Radovi na uređenju 2. faze plaže Luke – nastavka šetnice, hortikulture i rampe za osobe s invaliditetom, kreću idući tjedan, a biti će dovršeni do 15. lipnja. U 3. fazi bit će uređen “Virtualni teleporter” i Spomenik prijateljstva s norveškom općinom Herøya.

Kako smo već pisali (POVEZNICA), Ministarstvo turizma je temeljem Programa razvoja javne turističke infrastrukture u 2017. godini Općini Murter-Kornati odobrilo 366.000,00 kuna za 2. fazu uređenja plaže Luke, čija je ukupna vrijednost 750.000 kuna.  Ova faza uređenja plaže Luke, najavljuju iz Općine, predviđa izgradnju pedesetak metara šetnice, uređenje hortikulture te izgradnju rampe pomoću koje će u more ulaziti osobe s invaliditetom.  U ovoj fazi će, otkriva nam načelnik Općine Murter-Kornati Toni Turčinov, na plaži biti uređen i prostor za održavanje koncerata i drugih javnih okupljanja s pozornicom.

– Ovim projektom su već do sada Luke prilično oživjele i ovdje se oko plaže stvara jedan novi centar Murtera. Projektom rukovodi izvrstan tim koji će od jednog do sada neopravdano zapuštenog i zapostavljenog dijela mjesta stvoriti najbolju plažu u županiji opremljenu sa svim popratnim sadržajima, među kojima su i neki kojima se ne može pohvaliti ni jedna slična plaža – kaže načelnik Toni Turčinov najavljujući i završnu fazu uređenja Luka.

Za tu 3. fazu uređenja ove plaže, koja će svakako biti najatraktivnija, već se odmaklo u pripremi potrebne dokumentacije. Uz uređenje sanitarnog čvora, ova će faza uključivati i atrakciju “Virtualni teleporter” koja je plod suradnje općine Murter-Kornati sa norveškom općinom Herøy s kojom je ugovor o bratimljenju i suradnji potpisan još 2013. godine.

– Radi se o inovativnom konceptu kojeg je osmislio tim sastavljen od djelatnika općine Murter-Kornati i poduzeća Novena d.o.o te arhitekta Gorana Potušeka, koji je dizajnirao spomenik te projektirao uređenje čitave plaže. Radi se o spomeniku prijateljstva u obliku stilizirane školjke periske/losture visokom približno 4 metra izrađenom od kortena te aplikaciji koja se temelji na tehnologiji proširene stvarnosti – otkriva Luka Ježina, voditelj Odsjeka za financije, razvoj i gospodarstvo Općine Murter-Kornati.

Spomenik prijateljstva Murterina s Norvežanima

Aplikacija funkcionira na način da kada korisnik dođe do spomenika i na ekranu svoga pametnog telefona dodirne označeno mjesto na podu između dva krila školjke/spomenika, na ekranu će mu se pojaviti portal za prijelaz u drugu prostornu dimenziju. Kada korisnik prođe kroz ta virtualna AR vrata (u stvarnosti kada prođe između 2 krila spomenika) na zaslonu mobitela će gledati norveški krajolik. Norveška će biti predstavljena virtualnom panoramom koja se pregledava u svih 360 x 180 stupnjeva. Panorama je 360 video. Kako se čovjek kreće po panorami tako može gledati u svim smjerovima. Ako se okrene natrag na ekranu vidjeti će portal/vrata za povratak u Murter. U Norveškoj na AR portalu moći se vidjeti i osjetiti Murter. Kad korisnik uđe u drugu prostornu dimenziju sadržaj se nakon određenog vremena automatski izmjeni. Aplikacija će sadržavati desetak najatraktivnijih lokacija Murtera i Herøya snimljenih 360 video virtualnim panorama.

Spomenik prijateljstva u Herøyu

Primjerice korisnik će u Murteru na svom pametnom telefonu moći promatrati polarnu svijetlost iznad planine koju Norvežani nazivaju “7 sestara” a koja se nalazi u neposrednoj blizini općine Herøy. S druge strane, korisnik u Norveškoj će moći uživati u pogledu na murterske plaže i otočni arhipelag uključujući Kornate. Korisnicima će biti omogućen pristup turističkim agencijama putem kojih će moći planirati putovanje u viđeni kraj.

Načelnik Općine Murter-Kornati Toni Turčinov dodaje da prijateljstvo Murtera i općine Herøy neće postojati samo u virtualnoj stvarnosti.

Plaža Luke – vizualizacija Općine Murter-Kornati

– Iz Murtera u Norvešku i u drugom smjeru moći će se u svako doba bez upotrebe prijevoznih sredstava. No,  ovaj će projekt doprinijeti i stvarnoj razmjeni u oba smjera, jer uključuje prateći paket razvoja gospodarske, turističke i poslovne suradnje – najavljuje Turčinov.

Vrijednost cjelokupnog projekta virtualnog teleportera i pratećeg razvojnog paketa gospodarske, turističke i poslovne suradnje procjenjuje se na približno 400 000 kuna. O modalitetima financiranja raspravljat će se početkom svibnja kada u Murter dolaze predstavnici općine Herøy. Plan je instalirati spomenik na murterskoj plaži Luke do ljeta 2019. godine do kada bi trebao biti instaliran i prijateljski komplementarni spomenik u Norveškoj.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here