Uskrsni doručak – Pirovčani u fritaju razbili 280 jaja

0
4233
Uskrsni doručak u Pirovcu (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Bogati uskrsni doručak za sve mještane običaje je koji se njeguje i u Pirovcu – na terasi restorana Malo misto jutros je ispečena i razdijeljena fritaja s 280 jaja, šparogama i pancetom.

Pirovčani su praćeni nastupom Puhačkog orkestra jutros uranili i krenuli pripremati svoj tradiocionalni Uskrsni doručak. Uz tradicionalna uskrsna jela čije je blagovanje uvezeno s kontinenta,  poput šunke, sirnica i pisanica, tu se našla više-manje autohtona fritaja s pirovačkim šparogama, ali i kroštule, fritule i druge slastice koje su nedvojbeno domaće. Čast da predvodi kuhanje glavnog jela – fritaje – pripala je meštru Igoru Gulamu. No, dodijeljenim ulogama zadovoljni su bili i pomagači, a najzadovoljniji su bili oni koji su jeli – dakle svi, jer je fritaja bila uistinu vrhunska, a svi su bili pozvani na doručak.

Igor Gulam je bio glavni kuhar (Foto: rudinapress/H. Pavić)

– Svima nama je veliko zadovoljstvo sudjelovati u jednom ovakvom događaju, koji objedinjuje našu vjeru, tradiciju i kulturu. A zadovoljstvo je još i veće kad nas posreći ovako lijepo vrijeme i  kad se ljudi u ovolikom broju okupe blagovati – rekao je direktor Turističke zajednice Općine Pirovac Igor Meić.

Turistička zajednica u Pirovcu, kao i u drugim mjestima, organizacijom Uskrsnog doručka najavljuje početak turističke sezone i brojnih sličnih manifestacija koje se tijekom sezone pripremaju za turiste. A ovo je jedan od rijetkih događaja u organizaciji TZ-a koji mogu posjetiti svi Pirovčani, jer uoči Uskrsa još nisu u tolikoj mjeri zaposleni oko turista.

Štand Lige protiv raka (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Ovogodišnji Uskrsni doručak u Pirovcu obilježila je i akcija Županijske lige protiv raka Šibensko-kninske županije, kojom je postavljen prodajno-informativni štand.

– Prodajom ovih rukotvorina naša udruga može financirati neke svoje aktivnosti ili pomoći ljudima kojima je pomoć stvarno potreba. Međutim, od prikupljanja novca puno je važnije to što s ovog štanda informiramo građane o rizicima koji prijete njihovom zdravlju. Rak je smrtonosna bolest, čija pojava i liječenje umnogome ovisi o prevenciji i ranom otkrivanju simptoma – otkriva svrhu štanda županijske Lige protiv raka dugogodišnja članica i predsjednica njenog Kluba žena Marija Rita Rando Baranović.

Evo još nekoliko fotografija s današnjeg pirovačkog doručka:

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here