Uskrsne palme u murterskoj knjižnici – Murterke čuvaju i prenose tradiciju

0
3724
Radionica u Narodnoj knjižnici i čitaonici u Murteru (Foto: Rudinapress/K. Ježina)

Radionica izrade palmi s 13 polaznica upriličena je u Narodnoj knjižnici i čitaonici u Murteru uoči blagdana Cvjetnice.

Murterska knjižnica pod vodstvom ravnateljice Mande Turčinov Ježina svake godine organizira radionicu pletenja maslinovih grančica. Poduka je namijenjena svima koji žele učiti i čuvati davnu tradiciju pletenja uskrsnih palmi koje se potom na blagdan Cvjetnice nose na blagoslov u crkvu Sv. Mihovila u Murteru. Polaznice ove radionice u petak su bile isključivo žene.

– U Murteru, za razliku od južnijih krajeva, nemamo toliko pravih palmi niti su one naša tradicija. Naša su tradicija masline i pletenje uskrsnih palmi od maslinovih grančica -objasnila je Mande Turčinov Ježina.

Radionica u knjižnici (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Uskrsne palme se izrađuju od samo jedne vrste maslina koja se zove duška, jer ima mekše, podatnije lišće. Listovi moraju biti paralelno poredani da bi se uopće dali savijati i plesti u pletenicu. Također, jednom kada je maslinova grančica upletena, na vrh ispletene palme se priveže cvijet viole. Grančica se tada nosi na blagoslov i ostaje u kući do iduće Cvjetnice, kada na njeno mjesto dolazi nova, a stara se ‘položi u špaheru’.

– Poanta ove radionice je da ljudi nauče kako se to radi, da tradicija ostane živa među nama i da se ne zaboravi. Kad sam naučila plesti palme htjela sam to znanje prenijeti dalje jer smatram da je uistinu vrijedno prenošenja – istaknula je Turčinov Ježina.

Na radionici se našla i jedna prava, tropska palma te su se polaznice imale priliku upoznati se s običajem pletenja palmi u južnijim krajevima. Pokazala ga je Murterka Danijela Juraga, koja je rodom iz Komiže s otoka Visa.

– Običaj nalaže da se bere grana mlade zelene palme koja još nije vidjela sunca jer su njene grane mekane te se tako daju savijati i oblikovati. Rade se razni ukrasi kao na primjer križići ili se uplete čitava grana i razne druge dekoracije – objasnila je Danijela Juraga.

Uskrsna palma može se plesti i od listova – palme (Foto: Rudinapress/K. Ježina)

Pletenje palme od palminog lišća nije teško ni komplicirano, kaže Murterka iz Komiže, koja je naučila je plesti odrastajući.  I u Komiži običaj nalaže da se palma nosi u crkvu na blagdan Cvjetnice. Blagoslovljene grančice umetale su se ispod plahte u dječja kolica ili su se stavljale u brodove. Ili čak nosile u polja, gdje god ste htjeli ostaviti blagoslovljenu grančicu nekome za zaštitu.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here