HC i Općina Tisno popravljaju razvaljene autobusne postaje – uklonjeni jumbo plakati s Kapele

0
2766
Razbijeno autobusno stajalište na Kapeli (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Zbog vandala koji uporno razbijaju autobusna čekališta đaci i ostali koji putuju javnim prijevozom zimi se nemaju gdje skloniti od kiše i vjetra, a ljeti, osim što ne služe zaštiti od sunca, ostavljaju jako ružnu sliku o nama.

Nećemo pitati tko je kriv što su autobusna čekališta u ovakvom stanju. Važno je samo da ovakva neće čekati da oni koji su ih razbili predugo žale zbog svojih (ne)djela. Autobusna stajališta na državnim cestama u nadležnosti su javnog poduzeća Hrvatske ceste d.o.o., koje ih grade i održavaju sukladno utvrđenim godišnjim planovima i programima, osim u dijelu kada cesta prolazi kroz naselje u kojem slučaju Hrvatske ceste d.o.o. održavaju samo kolnik, ali ne i pješačke staze izvan kolnika, pa tako ne i nadstrešnice na autobusnim stajalištima.

Razbijeno autobusno stajalište na Kapeli (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

– Što se tiče autobusnih stajališta na državnoj cesti D 121 od Kapele do Murtera, izdan je nalog za popravak autobusne nadstrešnice na raskrižju „Kapela“ ugovornom održavatelju državnih cesta „Ceste Šibenik“ d.o.o., te će ista u najkraćem roku biti i sanirana. Za popravak nadstrešnice na autobusnom stajalištu u samom mjestu Tisno, neposredno prije pokretnog mosta „Tisno“ morate se obratiti nadležnoj lokalnoj samoupravi – odgovorili su na naš upit nadležni iz Hrvatskih cesta.

Općina Tisno već je naručila nova stakla kojima će zamijeniti razbijena na čekaonici na mostu. Negoduje zbog sporosti kojom Hrvatske ceste održavaju ovu dionicu ceste D 1.

– Od kada je kružni tok na Kapeli pušten u promet Općina održava zelene površine kao i rasvjetu. I prijašnjih smo godina pred početak turističke sezone znali obnavljati autobusna čekališta, iako smatramo da je njihovo održavanje u nadležnosti Hrvatskih cesta, za što Ispostava u Šibeniku dobiva određena proračunska sredstva – kaže načelnik Ivan Klarin.

On drži da bi ophodnje Hrvatskih cesta češće trebale obilaziti ovakva kritična mjesta, kako zbog turista, tako zbog učenika i studenata, koji su čekajući autobus izloženi suncu, kiši i vjetru.

– Mi smo nekoliko dopisa poslali Ispostavi HC-a u Šibeniku i vidimo da se još ništa nije poduzelo – nezadovoljan je Klarin.

Razbijeno autobusno stajalište na mostu (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Kako god, do turističke sezone će skloništa i klupe na autobusnim postajama opet zablistati. A zablistat će i cijeli kružni tok na Kapeli, usred kojeg su, na zaprepaštenje vozača, bili postavljeni jumbo plakati.

– Vezano za Vaš upit o jambo reklamnim panoima koji su postavljeni tijekom svibnja 2017. godine na raskrižju državnih cesta D 8 i D 121 – „Kapela“, obavještavamo Vas da su iste bile postavljene nelegalno, bez suglasnosti Hrvatskih cesta d.o.o i protivno odredbama Zakona o cestama. U tom smislu Hrvatske ceste, Tehnička ispostava Šibenik odmah je obavijestila o nelegalnim radnjama Građevinsku inspekciju i Inspekciju za ceste pri Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, kao i samog vlasnika panoa. Nakon višekratnih pismenih i usmenih upozorenja od strane Hrvatskih cesta da predmetni panoi smanjuju preglednost i na taj način ugrožavaju sigurno odvijanje prometa na samom raskrižju državnih cesta, vlasnik panoa je, o svom trošku, konačno i iste uklonio – kažu iz Hrvatskih cesta. 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here