Povjesničar ruši otočne mitove: Betinjani su doseljeni Murterini, koji su kopali polje dok su Tišnjani ribarili

0
4988
Predstavljanje knjige u vijećnici Općine Tisno: Mande Turčinov Ježina, Vladimir Skračić, Kristijan Juran i Miljenko Meštrov (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Ogranak Matice hrvatske iz Murtera upriličio je večeras u Vijećnici Općine Tisno knjigu “Otok Murter u 16. I 17. stoljeću” dr. sc. Kristijana Jurana, povjesničara iz Murtera i profesora Odsjeka za povijest Sveučilišta u Zadru.

Predstavili su je njen recenzent dr. sc. Vladimir Skračić, predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Murteru Mande Turčinov-Ježina i sam autor dr. sc. Kristijan Juran. Najveći dio knjige čine dijelovi autorove doktorske disertacije “Otok Murter u razdoblju mletačke uprave (1412. – 1797.)” koje je na nagovor kolega iz Matice hrvatske odlučio doraditi i prilagoditi te na taj način učiniti dostupnim širem krugu čitatelja. Znatan dio materijala iz disertacije nije u knjizi, ali jesu rezultati istraživanja druge, zanimljive i dosad nedovoljno proučene arhivske građe, poput one iz Šibenske biskupije iz prve polovice 17. stoljeća u kojima sve vrvi od živopisnih iskaza težaka i težakinja i u njima sadržanih vijesti o tadašnjoj svakodnevici i međuljudskim odnosima u Tisnom, Jezerima, Betini i Murteru.

Knjiga “Otok Murter u 16. i 17. stoljeću” (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Knjiga će, prema onome što se čulo na njenom predstavljanju, srušiti mnoge otočne mitove. Jedan od tih mitova je i onaj o Murterinima kao vjekovnim ribarima i Tišnjanima poljodjelcima.  Juran je, naime, proučavajući arhive otkrio da su stanovnici naselja Murtera u razdoblju ta dva stoljeća zapravo bili vinogradari, čije je vino bilo iznimno cijenjeno u svijetu, dok su ribu lovili Tišnjani, koji tada baš i nisu imali polja.  Među otkrićima koje će promijeniti dosadašnje poimanje otoka je svakako i ono o naseljavanju i nastanku Betine. Autor, naime, otkriva da je ovo naselje nastalo širenjem Murtera, da su Betinjani zapravo potomci doseljenika obližnjeg Murtera, a ne sa Vrane.

– Radi se o knjizi koja je iznimno značajna za cijeli otok Murter i drago nam što smo uspjeli povjesničara Jurana privoliti da svoju doktorsku disertaciju preradi – rekla je Mande Turčinov-Ježina.

Izdavač knjige “Otok Murter u 16. i 17. stoljeću” je Ogranak Matice hrvatske u Murteru, a financijski su je poduprli Ministarstvo kulture RH te Općnina Murter-Kornati i Općina Tisno.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here