Predstavljanje knjige Kristijana Jurana – Otok Murter u 16. i 17. stoljeću

0
2684

 Ogranak Matice hrvatske iz Murtera će u srijedu u Tisnom upriličiti predstavljanje knjige dr.sc. Kristijana Jurana pod nazivom Otok Murter u 16. i 17. stoljeću.

Predstavljanje će biti održano u srijedu 07. ožujka s početkom u 18 sati u Vijećnici Općine Tisno. O knjizi će njen govoriti autor dr.sc. Kristijan Juran i recenzent dr.sc. Vladimir Skračić.

Kristijan Juran je znanstvenik iz Murtera, povjesničar hrvatskoga ranog vijeka. Radi na Odjelu za povijest Sveučilišta u Zadru, gdje izvodi nastavu iz hrvatske povijesti ranoga novoga vijeka te izbornih kolegija Prostor i društvo mletačko-osmanskog pograničja u Dalmaciji (16. – 17. st.), Povijesna toponimija istočnojadranskog prostora, Glagoljica i hrvatska ćirilica u povijesnim vrelima, Antroponimija dalmatinskih komuna i njihova zaleđa u srednjem i ranom novom vijeku, Migracije Hrvata od 15. do 18. stoljeća i Otočni svijet zajednica jadranskih didića. Godine 2015. izabran je u zvanje izvanrednog profesora.
Znanstveno istražuje ruralne zajednice (socijalni odnosi i strukture, demografski procesi, antroponimija) i zemljišni posjed (topografija, toponimija, vlasničko-pravni odnosi) na području istočnojadranskih komuna u kasnom srednjem i ranom novom vijeku. Objavio je dvije knjige te više od 20 znanstvenih i stručnih radova. Sudjelovao je na dvanaest znanstvenih i stručnih skupova (POVEZNICA – Kristijan Juran – Sveučilište u Zadru).  

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here