SJEĆANJA Četvrt stoljeća bitke za Dragišiće i traženja pravde za Jakova Crvelina i Borisa Kartela

0
4343
Dragišići - mjesto herojske obrane i zločina (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

U subotu 24. veljače u Dragišićima se obilježava 25 godina od herojske pogibije hrvatskih branitelja Tišnjanina Jakova Crvelina i Putičanjca Borisa Kartela, koji su živote izgubili nakon što bili opkoljeni i ostali bez metaka.

– Tog 24. i 25. veljače 1993. godine počinjen je ratni zločin nad hrvatskim braniteljima koji još uvijek nije procesuiran. Paravojska paradržave „SAO Krajine“ zarobila je deset hrvatskih branitelja koji su nakon šestosatne borbe ostali bez streljiva. Iz bezobzirne osvete zbog gubitaka koje su im nanijeli u borbi, četnici su napravili pokolj među zarobljenicima, tako da su do zatvora u Kninu živa stigla samo šestorica. Tijela mučki ubijenih Jakova Crvelina iz Tisnog i Borisa Kartela iz Putičanja su razmijenjena, kao i šestorica preživjelih, dok se sudbine i posljednja počivališta Borisa Troskota iz Kašića Banjevačkog i Borislava Periše iz Krkovića ni danas ne znaju. Ujedno u akciji oslobađanja Dragišića u kojem je učestvovala postrojba 1. HGZ poginuo je njen pripadnik Krešimir Katavić kojeg se ovom prilikom prisjećamo – navode u pozivu na subotnju komemoraciju suborci Jakova i Borisa.

Žrtvi Jakova Crvelina i drugih poginulih hrvatskih branitelja svojedobno se došao pokloniti predsjednik RH (Foto: H. Pavić)

Povodom 25. obljetnice bitke za Dragišiće Udruga 15. domobranske pukovnije „Petar Krešimir IV“ HV Šibenik i tišnjanska Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata pozivaju na svečanu komemoraciju  koja će se održati u subotu 24. veljače 2018. godine u selu Dragišići kod kapelice za poginule branitelje, u Čistoj Velikoj te na mjesnom groblju u Tisnom.

PROGRAM OBILJEŽAVANJA

DRAGIŠIĆI
11, oo sati
 Polaganje vijenaca i paljenje svijeća na mjestu stradavanja kod spomen ploče

ČISTA VELIKA
12, oo sati
 Sveta misa u crkvi Svete Ane za poginule, nestale i umrle branitelje

TISNO
17, oo sati
 Sveta misa zadušnica u crkvi Sveti Duh za branitelje

Popis poginulih pronađen je u kninskoj bolnici nakon oslobođenja 5. kolovoza 1995.

Nakon velikih gubitaka u bitci za Maslenicu i višednevnog izviđanja, jedinice tzv. Vojske Republike Srpske Krajine 24. veljače 1993. godine pred zoru su osvojile brdo Gradinu iznad Čiste Male i Dragišića, te su uz topničku potporu s pješaštvom, transporterom i tenkovima krenuli u napad na Dragišiće, koje je čuvala malobrojna posada pripadnika 15. domobranske pukovnije. Bitka je započela oko 5.30 sati ujutro. Iako malobrojniji i naoružani samo pješačkim oružjem, ručnim raketnim bacačem uspjeli su uništiti tenk. Pomoć hrvatskih snaga opkoljenim braniteljima, iz do sada nerazjašnjenih razloga, nije stizala. Branitelji su se oko 11.30 sati, kada su ostali bez streljiva, predali. Nisu imali izbora. Kuća iz koje su se branili je bila opkoljena. Tenk je već bio ušao u dvorište i uperio cijev u njih. Iako su im u pregovorima jamčili tretman propisan ženevskim konvencijama, skinuli su ih do gola, vezali žicom i gonili ih pješke kroz Čistu Malu, među razjarenu gomilu koja se okupljala na ulicama sela.

Ubili dvojicu i ranili trojicu neprijatelja

Iz bezobzirne osvete zbog gubitaka koje su im nanijeli u borbi, četnici su napravili pokolj među zarobljenicima. U Čistoj Maloj ubijen je Boris Kartelo iz Putičanja, a Jakov Crvelin iz Tisnog izdahnuo je u podrumu ambulante u obližnjim Đevrskama. Boris Troskot iz Kašića Banjevačkog i Borislav Periša iz Krkovića odvojeni su od grupe i odvedeni u kamp za obuku kapetana Dragana u Brušku kod Benkovca. Do zatvora u Kninu živa su stigla samo šestorica. Oni su naknadno razmijenjeni. Tijela Jakova Crvelina i Borisa Kartela također su razmijenjena. Sudbine i posljednja počivališta Troskota i Periše još uvijek su nepoznati. Istražujući tragediju došli smo u posjed dokumenata zaplijenjenih nakon Oluje u Kninskoj bolnici koji potvrđuju da su u ovoj bitci hrvatski branitelji ubili dvojicu i ranili trojicu četnika. U Dragišićima su poginuli Branko Kovačević, rođen 1971. godine iz Ervenika i Boško Vulinović, rođen 1964. iz Bribira. Oko 7.00 sati u Dragišićima je ranjen Nenad Šuša (1970.), a oko 7.30 Dušan Korda (1958.) i Milorad Mrčela (rođ. 1961.) (OPŠIRNIJE: Slava herojima Dragišića – Jesu li morali postari pali heroji? i Dokumenti iz kninske bolnice upućuju kamo usmjeriti istragu).

Dokument iz kninske bolnice – popis napadača koje su ranjeni u napadu na Dragišiće

Povodom 25. obljetnice nekažnjenog zločina još jednom smo pitali policiju i Državno odvjetništvo što se događa u ovom slučaju.

– Na okolnosti koje navodite u svom upitu Županijskom državnom odvjetništvu u Šibeniku do sada podnijeli tri kaznene prijava protiv tri počinitelja, koji nisu dostupni pravosudnim tijelima RH, po neposrednoj i zapovjednoj odgovornosti i to zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika. Napominjemo da i nadalje provodimo izvide vezane za ovaj događaj – stoji u odgovoru Policijske uprave šibensko-kninske.

– U svezi navedenog događaja protiv jedne osobe je podignuta optužnica zgog kaznenog djela ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika, a protiv dvije osobe je, za isto kazneno djelo, u tijeku istraga. Što se tiče dvojice hrvatskih branitelja koji su zarobljeni i čiji se posmrtni ostaci još uvijek traže u tijeku su izvidi te počinitelji nisu otkriveni – odgovaraju na upit iz Županijskog državnog odvjetništva u Šibeniku.

 

 

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here