Stiže prava zima i led – Vodovod savjetuje isprazniti nezaštićene cijevi

0
2941
Vodovod i odvodnja - ispostava Tisno (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Zbog vremenske prognoze koja najavljuje zahlađenja iz Vodovoda i odvodnje upozoravaju na moguće nevolje s ledom u cijevima i daje upute kako ih izbjeći.

Niske temperature zraka i slaba zaštićenost vodomjernih mjesta, šahtova, u mnogim slučajevima prouzrokuju pucanja stakla vodomjera, a često i oštećenje kompletnoga vodomjera. Najčešći uzrok zbog kojeg građani ostaju bez vode je smrzavanje vode u dijelovima internih vodovodnih instalacija, koje nisu dovoljno zaštićene ili se na njima voda rijetko koristi – upozoravaju iz Vodovoda.

Interne vodovodne instalacije čine svi cjevovodi iza glavnog vodomjera, a Vodovod u današnjem priopćenju za javnost ističe kako su za njihovo održavanje odgovorni sami korisnici vodovodne usluge, a ne Vodovod i odvodnja Šibenik.

Ujedno se daje i uputa kako izbjeći zamrzavanje cijevi i štete:

– Savjetujemo da još jednom provjere zaštitu svojih vodomjera i vodovodnih instalacija.  Neophodno je da se blagovremeno izvrši zaštita vodomjernih mjesta i instalacija od mraza, tako što će se vodomjer i otkrivene cijevi obložiti odgovarajućim termo izolacijskim materijalom – stiropor, staklena vuna i sl. Eventualni nedostatak navedenog izolacijskog materijala može se nadomjestiti starim dekama i slično. Sve vodovodne cijevi koje se nalaze na otvorenom neophodno je isprazniti, kao i ukoliko je moguće, zatvoriti otvoreni prostor u kojem su smještene vodovodne instalacije – savjetuju iz javnog poduzeća zaduženog za vodoopskrbu.

U pravilu, voda se ledi u najplićim i nezaštićenim dijelovima instalacije kao i negrijanim dijelovima zgrada, a Vodovod upozorava da ne žalimo troška za zaštitu cijevi, jer je on puno manji od onog koji nastaje zbog puknuća cijevi nakon što se voda zaledi. U slučaju da ovih dana netko ostane bez vode savjetuje mu se da prvo provjeri stanje instalacija u vodomjernom oknu, te pokuša okrenuti ventil, ali nikako na silu.

– Ventil koji nije moguće okrenuti upućuje da je voda u instalacijama u vodomjernom oknu zaleđena. Najbrže će se odlediti pomoću isparavanja tople vode u zatvorenom oknu sa spuštenim poklopcem. Zamrznute instalacije nikako se ne smiju odleđivati direktnim polijevanjem tople vode preko njih, niti korištenjem otvorenog plamena. Za ponovnu uspostavu vodoopskrbe potrebno je pronaći odnosno pregledati svaki dio instalacije. Stoga, upozoravamo građane i upravitelje zgrada da blagovremeno poduzmu potrebne mjere zaštite, koje će evidentno utjecati na to da kućni budžeti ne budu dodatno opterećeni izdvajanjem za popravke instalacija i vodomjera. Ukoliko korisnici nisu u mogućnosti sami riješiti problem odmrzavanja vode u cijevima iza glavnog vodomjera, poželjno je da se obrate stručnim osobama – vodoinstaleterskim firmama ili upraviteljima – poručuju iz poduzeća Vodovod i odvodnja d.o.o.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here