U Tisnom “planule” besplate sadnice – akcija se ponavlja i dogodine

0
2775
Sadnice domaće oblice dijelile su se ispred Društvenog doma u Tisnom (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

U kampanji kojom Općina promiče obnovu maslinarstva kao održive i s turizmom komplementarne djelatnosti jutros je podijeljeno prvih 4000 komada sadnica domaće oblice.

Kupnja ukupno 5600 sadnica financirana je 200.000 kuna iz ovogodišnjeg proračuna Općine Tisno. Besplatno se dijele mještanima Tisnog, Jezera, Betine, Ivinja, Dubrave i Dazline, a njih 192 koji su se odazvali ovoj akciji ujedno preuzimaju obvezu masline posaditi na parcelama na području ove općine i o njima se brinuti.
– Ohrabruje veliki odaziv na ovu akciju, a posebno veseli i to što se za sadnju odlučio i velik broj mladih ljudi, što ulijeva vjeru u budućnost ovdašnjeg maslinarstva – rekao je načelnik Općine Tisno Ivan Klarin.

Maslinarka Dragana Pirjak sa svojom sadnicom i načelnikom Ivanom Klarinom (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Preostalih 1600 sadnica bit će podijeljeno kroz 30 dana, a o točnom terminu će korisnici ove mjere biti osobno obaviješteni. Rupe za masline mogu početi kopati i oni koji se nisu stigli javiti za ovu prvu podjelu.

– Ovo je prva ovakva akcija naše općine i definitivno ćemo je nastaviti, jer smo vidjeli da je interes velik. Zainteresirali smo ljude i podjelu besplatnih sadnica nastavit ćemo i dogodine – rekao je Klarin.

Među onima koji su došli preuzeti svoje sadnice je gotovo trećina mlađih od 30 godina, najmlađi maslinar ima 18, a najstariji 86 godina.

Najstariji je umirovljeni ronilac iz Jezera Božo Klarin Petrina  (POVEZNICA)

– Nema lipšeg od ovoga. Je, zemlja je spremna. Posadit ću ih tu gori, u svom Tišnjanskom polju – otkriva najstariji maslinar.

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here