Cijeli otok na izložbi o betinskom sportu – Velika fešta Noći muzeja

0
3250
Noć muzeja u Betini (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

U Muzeju betinske drvene brodogradnje noćas je bilo prilično živo – postav Noći muzeja došlo je pogledati čak 416 posjetitelja.

Betina je noćas bila domaćin još jedne manifestacije Hrvatskog muzeološkog društva koja se pod nazivom Noć muzeja održala u 230 hrvatskih gradova. Ovogodišnja nacionalna tema Noći muzeja bio je sport, a Betinjani su istražili, dokumentirali i predstavili pet svojih sportskih klubova koji su iza sebe ostavili veliki trag, ne samo u Betini. Autorice izložbe Mirela Bilić i Sandra Barešin prikupile su obilje povijesne građe o betinskom vaterpolu, jedrenju, boćanju, judu i nogometu, odnosno Vaterpolo klubu Brodograditelj, Jedriličarskom klubu Žal, Boćarskom društvu Betina, Judo klubu Betina, MNK Kalafat i ostalim malonogometnim klubovima koji su postojali i postoje u svakom dijelu Betine. Ova Noć muzeja pokazala je da betinski muzej stvarno živi sa svojim mjestom i sa cijelim otokom.

Ana Mijat, Sandra Barešin i Kate Šikić-Čubrić i posjetitelj Dinko Foretić (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

– Veseli nas kad vidimo da nam se ljudi stalno vraćaju i da dolaze novi. Svi su pomagali u pripremi ove izložbe, kroz koju smo prikupili mnoštvo građe o betinskom sportu od njegovih početaka do danas. Djelić prikupljenog je obrađen i predstavljen na ovoj izložbi u prizemlju muzeja, a nadamo se da će i ostalo biti iskorišteno u nekom od budućih projekata, jer za sada je u knjizi dokumentiran jedino betinski vaterpolo – kaže ravnateljica Muzeja Kate Šikić-Čubrić.
U muzeju i ispred njega okupilo se mnoštvo, koje je imalo priliku vidjeti djecu iz JK Val iz Šibenika i JK Tijat iz Vodica kako zajedno s djecom iz Žala armaju jednog optimista, gostovala su djeca – polaznici likovne radionice Jelene Ćurić iz Murtera, igrači Malonogometnog kluba Jezera, koji upravo slavi 20. obljetnicu postojanja, s domaćinima su pak zaigrali na Trgu na moru. Uz Betinjane su najbrojniji posjetitelji bili Murterini.

Ovogodišnju Noć muzeja pratilo je lijepo vrijeme (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

– Ovaj jedinstveni muzej u kojem je predstavljena brodograđevna tradicija Betine i otoka, iako mali, stoji uz bok najboljih hrvatskih i svjetskih muzeja. Drago mi je da je to prepoznato i u lokalnoj sredini i da u ovakvoj manifestaciji sudjeluje cijeli otok – zadovoljno je komentirao i Ive Šikić Bažokić.
Za društvo okupljeno ispred muzeja na hogunu iz Mačkovog škvera betinsko sočivo je tradicionalno kuhao Tonko Skračić s pomagačicama, dijelili su se čaj i kuhano vino te je spontano krenula i pjesma. Do iza pola noći. Tko nije sinoć mogao biti u Betini imat će prigodu pogledati katalog betinske izložbe Noći muzeja na internetskim stranicama muzeja (POVEZNICA).

Evo i nekoliko fotografija:

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here