Veliki klub iz malog mista: 20 godina MNK Jezera

0
3250

MNK Jezera, perspektivan drugoligaš, ove godine slavi 20 godina uspješnog rada, a za veliku obljetnicu ove subote, 27. siječnja u Sportsku dvoranu Tisno dovode veliki Futsal Dinamo, igrače iz Vrgorca, Kaštela, Primoštena, Omiša, Šibenika i Privlake kod Zadra. Razgovaramo u Tisnom na kavi s trenerom i voditeljom škole futsala iz Jezera, Leom Klarin. Ovo je njihova priča…

Nogomet kao, kako ga nazivaju u svijetu “najvažnija sporedna stvar” nije zaobišao malo mjesto na otoku Murteru – Jezera – mjesto s nešto više od 800 stanovnika koje već desetljećima baštini tradiciju nogometne igre. Počeci iste u Jezerima se vežu za veliku travnatu površinu koja se nalazi na samom ulazu u mjesto, takozvanu Lokvu, a koja je godinama bila okupljalište nogometnih zanesenjaka tijekom ljetnih mjeseci.

– Još 50-ih i 60-ih godina prošlog stoljeća Lokva je bila mahom puna u ljetnim večerima kada se lopta naganjala s ciljem da se provuče između dva kamena koji su predstavljali stative. U pauzama utakmica, nogometaši su pili vodu iz bunara na Lokvi koji ni dan danas nije zaboravljen, tim više što je isti utisnut u dio grba Malonogometnog kluba Jezera – govori nam Leo Klarin i dodaje – Osamdesete godine donijele su čak i prve malonogometne turnire na Lokvi. Ljeti su nakon plaže jednostavno svi putevi vodili na Lokvu čime je ona i postala važno društveno okupljalište svih generacija, od onih najmlađih do onih najstarijih. Danas se pak tamo održavaju druge aktivnosti.

S devedesetima, doznajemo, došlo je u Jezera neko novo razdoblje i velike promjene. Potreba za nogometom čitave godine iznjedrila je novo okupljalište jezerskih “majstora baluna” u obliku betonskog igrališta na Petrovom vrtu, nekada zvanom “Kikinda” koji je postao utvrda jezerskog malog nogometa, a koji je, možemo slobodno i reći iznjedrio najvažniji datum u povijesti istog – 13. siječnja 1998.

– Skupina entuzijasta bila je rezolutna da izađe iz okvira igranja malog nogometa u svom mjestu i najbližoj okolici te je 13. siječnja 1998. godine Savez registrirao klub što se i danas slavi kao datum osnutka MNK Jezera – kaže nam Klarin.

Ubrzo nakon osnutka, MNK Jezera postaje sudionik Županijske malonogometne lige koja se igra po futsal pravilima, a dolazi se i do potrebe da se jezerski malonogometaši pokažu i na državnoj razini što donosi čak pet sudjelovanja na najvećem turniru u Hrvatskoj, na kultnoj “Kutiji šibica” u Zagrebu. U više od desetljeća igranja u Županijskoj malonogometnoj ligi, Jezera su bila konkurentan takmac, dok se za sezonu 2013./2014. okupila ekipa koju čini spoj mladosti i iskustva, potpomognuta momcima iz MNK Murter koji nisu našli mjesto u tada jakom prvoligašu. Jezera su prohujala ligom osvojivši i dvostruku krunu (prvenstvo i županijski kup) te su tako stekli i pravo natjecanja u 2. Hrvatskoj malonogometnoj ligi (regija jug) u kojoj se i natječu posljednje četiri sezone.

MNK Jezera na “Kutiji šibica” (Foto: MNK Jezera)

Interes za malim nogometom (futsalom) nadišao je seniorski uzrast te u okviru kluba od 2012. godine djeluje i Škola malog nogometa koja broji 50-tak djece i mladeži u četiri kategorije, a koje trenira naš sugovornik Leo Klarin.

– Uz juniorski i kadetski uzrast, koji se natječu u sklopu Lige mladeži pod okriljem HNS-a, imamo i generaciju koja igra TOP TIM ligu u organizaciji naših sportskih prijatelja Futsal kluba Crnice. Svojevremeno je pri klubu djelovala i ženska sekcija te veterani koji također imaju zabilježen nastup na “Kutiji šibica” – kaže nam trener Klarin.

Osim spomenutog, vrijedno je istaknuti i Ljetni malonogometni turnir u Jezerima koji će u nadolazećoj sezoni doživjeti svoje 13. izdanje, a koji se organizira krajem mjeseca kolovoza od 2006. godine. Uz njega, zadnje tri godine malonogometaši iz Jezera organizatori su i turnira na male branke naziva ”Martinela”, a nebrojeno puta bili su i organizatori turnira za mlađe uzraste.

– Sve navedeno dio je nas kao kluba i kao promicatelja razvoja malog nogometa, ali i kao promotora našeg mjesta kroz jednu sportsku priču. To je priča za koju smo zaslužni svi, od igrača i uprave, preko Chvrdak boysa i sponzora pa sve do simpatizera i ljubitelja MNK Jezera i malog nogometa. Svi zajedno dišemo istim plućima i dok je Jezerana bit će i Malonogometnog kluba Jezera – zaključuje Leo Klarin.

Iz naftalina (Foto: MNK Jezera)

MNK Jezera 20. će obljetnicu proslaviti u dva dijela. Prvi, onaj sportski dio očekuje nas već u subotu, 27. siječnja, dok će drugi dio proslave biti održan kroz proljeće, kada će se dosadašnji igrači, članovi uprave, sponzori, prijatelji kluba, navijači ali i svi ljubitelji nogometa kroz retrospektivu prisjetiti brojnih uspomena zabilježenih nekoliko desetljeća unatrag.

U nastavku na plakatima pogledajte raspored utakmica za subotu, 27. siječnja:

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here