U POSJETU VESLAČIMA Tišnjanski Dupini ne boje se nijednog korenta

0
2460
Zimski trening veslača u dvorani (Foto: Rudinapress/S. Henjak)

Usprkos neuvjetnom prostoru u kojem djeluje, Veslački klub Dupin postiže izvrsne sportske rezultate. Mali tišnjanski veslači se ne žale – sve što žele su čamac, vesla i more.

U derutnom prostoru takozvane dvorane u Vili, bez struje, dvadesetak Dupina, po jakom jugu, buri ili pak kiši odrađuje treninge veslanja koje ulaze u skupinu najboljih vježbi u svijetu sporta. Unatoč neadekvatnom prostoru i uvjetima gotovo nemogućima za kvalitetan rad, kao i jednoj općenito nezahvalnoj situaciji u kojoj su se našli, veslači iz Tisnog i dalje su motivirani što i pokazuju njihovi rezultati. Na zidu dvorane mogli smo vidjeti poredane brojne pehare s državnih natjecanja – sve odreda osvojena prva mjesta.

– U posljednjih 15 godina imali smo 16 posada prvaka Hrvatske u kadetskom i juniorskom uzrastu. 2016. godine prvaci Hrvatske u kadetskom dvojcu na pariće bili su Luka Papeša i Filip Španja, dok je prošle 2017. godine juniorski prvak Hrvatske u samcu (skifu) i juniorski reprezentativac bio Frane Gabre – ponosno nam kaže trener veslača Dražen Babić.

Wall of fame veslača VK “Dupin” Tisno (Foto: Rudinapress/S. Henjak)

Na pitanje kako veslači prihvaćaju treninge u ovdašnjoj dvorani, trener Babić kaže: “Malima je trening u dvorani monoton, teži, nezanimljiv, a pogotovo u ovakvoj dvorani, ako je mogu tako nazvati. Njih privlači čamac, voda… Dok oni stariji veslači, njima to sve dođe na isto. Oni su dovoljno motivirani, usudio bih se reći sad već pravi mazohisti – uživaju u teškom radu i treningu.“

Iako nemaju struje kasno popodnevne treninge koje su primorani održati baš u to doba odrađuju pod dvije led akumulatorske kamp lampe. Njihov trening u zatvorenom sastoji se od aerobnih i anaerobnih vježbi, kardio vježbi, vježbi snage i izdržljivosti pri čemu im dodatno pomaže rad na veslačkom ergometru na kojem veslači mogu raditi intenzitetom koji im odgovara, od vrlo laganog do vrlo intenzivnog.

Dupini na ergometru odrađuju zimske treninge (Foto: Rudinapress/S. Henjak)

– Mnogi zanemaruju ergometar, a u pravilu veslači ga čak ni ne vole, jer je trening na njemu iznimno naporan i ponekad dosadan, a sprava nemilosrdno bilježi i prikazuje na ekranu svako popuštanje u snazi provlaka ili broju zaveslaja. Ipak, danas je veslački ergometar nezamjenjivo trenažno sredstvo i metoda podizanja kondicije, i nema vrhunskog veslača koji barem dio godine ne provodi na spomenutoj spravi većinu treninga – pojašnjava nam trener Babić. Svi zimski treninzi koje veslači odrade temelj su za regatnu sezonu koja počinje početkom proljeća i traje do kraja rujna. Kasnije njihov se rad samo lagano „brusi“.

Zimski trening Dupina u neadekvatnom prostoru za kvalitetan rad (Foto: Rudinapress/S. Henjak)

– Zima je duga, hladno vrijeme može obeshrabriti čak i najmotiviranijeg veslača, a i ovaj naš prostor u kojem treniramo dakako bi mogao učiniti to isto. Na rješenju našeg problema radi lokalna vlast koja, kako je nedavno predstavljeno na javnoj prezentaciji velikog projekta u Tisnom, na Jazini planira urediti naše prostorije koje će u funkciji biti i ljeti i zimi – kaže nam Babić.

Trener veslača VK “Dupin” Tisno, Dražen Babić (Foto: Rudinapress/S. Henjak)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here