POTICAJ MASLINARSTVU Pet tisuća besplatnih sadnica domaće oblice

0
5213

Snažan poticaj obnovi i razvoju maslinarstva otoka Murtera dolazi iz Tisnog – Općina Tisno osigurala je 5000 sadnica domaće oblice koje će biti besplatno podijeljene za sadnju na poljoprivrednim površinama na području ove općine.

– Cilj je potaknuti podizanje novih, ali i obnovu starih maslinika. Maslinarstvo kao tradicionalna grana poljoprivrede na našem otoku svakako ima svoje mjesto i u budućnosti. Nadamo se da će ova i slične mjere koje ćemo pokrenuti u tom smislu osvijestiti ljude i da će maslinarstvo u ekonomiji otoka u skoro vrijeme zauzeti mjesto koje mu pripada – kaže načelnik Općine Tisno Ivan Klarin.

Za ovu mjeru iz proračuna Općine Tisno ove je godine izdvojeno 200.000 kuna, a u slučaju većeg interesa iznos se može povećati ili se podjela u istom ili većem obimu ponoviti dogodine. Sadnice će se dijeliti temeljem zahtjeva koji će se moći ispuniti i predati u prostoru Općine Tisno od 15. siječnja do 1. veljače. Po kućanstvu se dijeli maksimalno 50 komada, a mjeru mogu koristiti svi koji imaju prebivalište na području Općine Tisno. Tražit će se samo dokaz o prebivalištu, kopija osobne iskaznice, i potpisivat će se izjava. Vlasnički list se ne traži, s obzirom na poznato stanje u zemljišniku i katastru, ali će korisnik mjere u zahtjevu morati navesti broj čestice na kojoj će masline posaditi. Jesu li uistinu tamo posađene kontrolirat će komunalno redarstvo.

Za podjelu je izabrana maslina domaća oblica, autohtona i najrasprostranjenija hrvatska sorta. Za nju se kaže da je sorta s velikim potencijalom. Svrstavaju je u uljne sorte, mada je po svojim karakteristikama velikog ploda i konzistentnog mesa kombinirana sorta pa se tako može koristiti u konzumne svrhe kao stolnu sortu. Oblica je rana sorta, kojoj je potrebno 160 dana od cvatnje do dozrijevanja. S cvatnjom kreće već od zadnjih dana svibnja i početkom lipnja. Randman ploda za ulje kreće se od 16 % do 22 %, što je svrstava u vodeće uljne sorte.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here