50 godina Sportsko-ribolovnog društva Kornatar

0
3039
SDR Kornatar (Foto: Rudinapress/SRD Kornatar)

Na samom izmaku 2017., jedno od najstarijih sportsko-ribolovnih društava na ovim prostorima, murterski Kornatar, proslavio je svoj 50. rođendan.

Bila je to prigoda da se aktualni članovi, a danas Društvo broji 60 domaćih i 20-ak stranaca koji redovito uzimaju ribolovne dozvole, prisjete niza postignutih uspjeha, ali i svojih početaka daleke 1967.
– Osnivači Društva bili su Ante Stipanela Šuko, ujedno i njegov prvi predsjednik, Nebodar Juraga, Ive Šimat Butica, Neven Šikić Konstantin i Miloš Božikov – prisjeća se Milan Papeša, tajnik Društva od 1972. do danas. Prije njega tajnikom je bio Tomislav Kale, a povod osnivanju bila je želja murterskih ronilaca za natjecanjem. U prvih pet godina osvajali su prva, druga i treća mjesta, a 1972. su u Murteru organizirali i prvo svjetsko prvenstvo u udičarenju na kome je sudjelovalo 15-ak država iz cijeloga svijeta. Prisjećaju se da je Jugoslavija tada osvojila prvo mjesto.
– Za Društvo je bila presudna ta 72. godina jer smo tada aktivnosti proširili i na košarku, mali nogomet, tenis i buće. Poznato je da je u Murteru organiziran 1957. prvi malonogometni turnir u tadašnjoj Jugoslaviji a mi smo kao sportsko društvo preuzeli sljedništvo. Tada smo se nazvali Sportsko društvo unutar kojega je djelovala ribolovna sekcija – kaže Papeša, a aktualni predsjednik Društva Slobodan Bašić Boba prisjeća se da su tada igrali hrvatsku košarkašku ligu koja je pokrivala klubove od Zadra do Dubrovnika.

Slobodan Bašić Boba i Milan Papeša (Foto: Rudinapress/M. Turčinov Ježina)

– Osvojili smo drugo mjesto u prvenstvu Dalmacije i dva puta smo bili prvaci u međuopćinskoj ligi Drniš, Knin, Šibenik, a u toj su ligi izrasli najveći treneri, suci i igrači jugoslavenske i svjetske košarke poput braće Petrović, Dražena i Ace, sudačkog para Grbac – Radić… – sa sjetom se prisjeća Boba.
Rođendanska proslava bila je povod za dodjelu priznanja svim njegovim predsjednicima, a poslije Stipanele bili su to Ante Markov Tilija, Stahan Juraga, Neven Kurkut, Dragulo Vodopija, Ivo Kovačev, Stjepan Ježina, Izidor Pleslić, Ante Markov Škrpun, Eduard Turčinov te danas aktualni Bašić.
U prvih pola stoljeća svog djelovanja SRD Kornatar, jer opet mu je vraćen stari naziv, nanizao je brojne uspjehe i zasluge. Primjerice, da bi doskočili propisima Ribolovnog saveza, 1995. su osnovali Ribolovni savez Općine Šibenik, a već iduće godine se formirao Županijski savez. Njegovi su članovi sudjelovali u dva navrata na Božićnom kupu regija EU i Afrike u podvodnom ribolovu u Marseillesu. Osim klupskog, redovito sudjeluju u županijskom natjecanju u kategorijama juniora s obale, a s broda i juniora i seniora. U Podgori na Prvenstvu Dalmacije u podvodnom ribolovu 2014. osvojili su četvrto mjesto pojedinačno (Matej Podvinski) i peto ekipno (Ivo Troskot i Podvinski). Na klupskom natjecanju redovito sudjeluje 30- ak odraslih i djece…
– Nikad nismo stali! Bilo je uspona i padova, ali posustali nismo. Nekad smo bili najuspješniji u košarci, nekad u malom nogometu… Vratili smo se nazivu sportsko-ribolovno društvo jer je samo najstarijima omogućen taj naziv, inače bi morali biti klub, a naš logo nikad nismo mijenjali – s ponosom ističe tajnik Papeša.
A njihov logo, podvodni ribolovac na morskom konjicu, uradak je pokojnoga murterskog akademskog slikara Mile Skračića.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here