Tišnjanska Narodna knjižnica i čitaonica proslavila svoj treći rođendan

0
2120
Proslava trećeg rođendana tišnjanske knjižnice (Foto: Rudinapress/S. Henjak)

Narodna knjižnica i čitaonica Tisno sinoć je u intimnoj atmosferi proslavila svoj treći rođendan. Uz cvijeće i mirisne svijeće, kuhano vino, kolačiće i dobru poeziju uzvanici su i više nego uživali.

Da knjižnica nije samo mjesto za posudbu knjiga potvrđeno je i sinoć. Stoga, povodom trećeg rođendana ove, naše, tišnjanske, razgovarali smo s ravnateljicom Silvijom Ćurić.

U Narodnoj knjižnici i čitaonici Tisno korisnici zasigurno mogu upoznati nove tehnologije i medije, ali i uči ih se kako da dobiju najbolje iz mnoštva informacija koje internetsko okruženje nudi. Također, potiču socijalnu inkluziju, rade s korisnicima koji imaju razne potrebe te svima nastoje pružiti ono što im je potrebno. Kroz ove tri godine osmislili su i organizirali različite aktivnosti i događanja kojih se ravnateljica Ćurić s osmijehom na licu prisjeća.

– Već tri godine… Iza nas su brojne izložbe, predavanja, okrugli stolovi, koncerti, večeri poezije, Bajkaonice, dječje predstave, projekcije filmova, kreativne i likovne radionice kako za djecu, tako i za odrasle, obilježavanje manifestacije Noć knjige, knjižnica u Dubravi, pa i u Domu za starije i nemoćne osobe Tisno, ali i vrtić u knjižnici i knjižnica u vrtiću, humanitarne akcije – kaže Ćurić.

Silvija Ćurić, ravnateljica Narodne knjižnice i čitaonice Tisno (Rudinapess/S. Henjak)

Osim aktivnosti i događanja u Tisnom, od otvaranja Kulturno pastoralnog centra Baganelovica u Jezerima, Knjižnica je i nositelj svih događanja i aktivnosti i u tom prostoru, iako prostor Baganelovice mogu koristiti i svi ostali zainteresirani ako neće ometati rad djelatnika Knjižnice.

– Uvjerena sam da je Knjižnica svojim radom i aktivnostima svakako doprinijela većoj kvaliteti života u lokalnoj zajednici s fokusom na poticanje čitanja i pismenosti na tradicionalnim i suvremenim medijima, cjeloživotnom učenju djece, mladih i odraslih korištenjem suvremene informacijsko-komunikacijske tehnologije, socijalnoj inkluziji ranjivih skupina građana i stvaranju adekvatnih prostornih i kadrovskih preduvjeta za društveno-komunikacijski višeslojnu knjižnicu 21. stoljeća – kaže Ćurić.

Tišnjanska je knjižnica jako puno programa osmislila i razvila na prijedlog korisnika.

– Njihova uključenost jako nam je važna. Cilj nam je korisnicima pružiti mogućnost za educiranje i osigurati im pristup informacijama i znanju koje im je u određenom trenutku potrebno na adekvatan način, stvoriti mogućnost svim građanima da čitaju, uče, saznaju, budu obaviješteni, da jačaju svoje osobne kulturne, duhovne i demokratske potencijale, da spoznaju i koriste dobrobiti novih informacijskih tehnologija, da kreativno, kvalitetno i slobodno provode svoje vrijeme… i to bez obzira na njihovu dob, spol, društveni status, naciju, vjeru, rasu – kaže nam Ćurić.

Iva Crvelin (Foto: Rudinapress/S. Henjak)

Uz sve dobre strane, prostor u kojem je smještena tišnjanska knjižnica ima nažalost i ozbiljne nedostatke. U jednoj je tako prostoriji smještena čitaonica za odrasle, dječji kutak i kutak za bebe.

 – Na primjer, kada nam u posjet dođe jedna vrtićka skupina gotovo da su nemogući uvjeti rada jer u isto vrijeme umirovljenici, stalni posjetitelji knjižnice, ne mogu čitati jer, djeca su ipak samo djeca… – u rođendanskom intervjuu spominje Ćurić i dodaje – Želja mi je da knjižnica našim korisnicima bude drugi dnevni boravak.
Veliki planovi tišnjanske knjižnice naziru se i za novu, 2018. godinu. Planiraju tako uvesti obuku i pomoć mještanima/građanima na računalima. – Građanima želimo pružiti mogućnost da nauče koristiti sustav e-Građani jer korištenje sustava olakšava dohvaćanje brojnih dokumenata po koje se inače mora ići u razne institucije i urede. Svi dokumenti koje građani mogu izvaditi koristeći taj besplatni sustav, još su jedan pozitivan aspekt cijele priče i razlog da se ljudi nauče koristiti njime, tim više što je izuzetno lako dostupan – najavljuje Ćurić.
Osim spomenute novine koja je planirana u 2018. godini, tišnjanska se knjižnica ponovno uključuje u humanitarne akcije, nacionalne kampanje, kulturne manifestacije, suradnje s EU školama i slično.
U našoj fotogaleriji pogledajte kako je bilo sinoć u Narodnoj knjižnici i čitaonici Tisno:
 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here