Otok Murter dobiva meteorološku postaju s panoramskom kamerom

1
3924
Jezera (Foto: Šibenik Meteo)

ACI – Adriatic Croatia International Club d.d. na temelju javnog raspisanog natječaja za neprofitne organizacije odobrio je u iznosu od 10.000kn financiranje projekta Udruge Šibenik Meteo pod nazivom “Automatska meteorološka postaja Jezera, o. Murter” .

Kako stoji u objavi za javnost, Udruga je ovim projektom predložila instaliranje suvremene automatske meteorološke postaje u mjestu Jezera na otoku Murteru koja će osim senzorima za mjerenje parametara stanja zraka, brzine i smjera vjetra te količine oborina biti opremljena i dodatnim za mjerenje solarnog zračenja, UV index-a, isparavanja vlage iz tla, sonde za mjerenje temperature mora, te panoramske kamere.

Ovim projektom udruge otok Murter i općina Tisno dobiti će prvu suvremenu automatsku meteorološku postaju na svom području sa kojom će izmjerene vrijednosti u realnom vremenu biti dostupne otočanima, javnim službama, turistima, nautičarima i svima ostalima. Uz praćenje aktualnih vremenskih prilika obrađeni meteo podaci koristiti će se i u svrhu izrade klimatske slike područja i promjena u klimi i eko sustavu, u promociju mjesta i općine, utvrđivanje iskoristivosti obnovljih izvora energije sustavnim mjerenjem solarnog zračenja i brojanja sunčanih sati.

Tek predstoji određivanje lokacije na kojoj će postaje biti postavljena. Prema planu aktivnosti projekt se treba realizirati do početka predsezone, a za pomoć u osiguravanju infrastrukture i održavanju sustava udruga će pozvati da se u projekt uključe Općina Tisno, TZ i MO Jezera.

Meteo postaja kakva će biti postavljena u Jezerima (Foto: Šibenik Meteo)

1 KOMENTAR

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here