“Uredimo naš Murter”: U tijeku je čišćenje Gradine

0
4349
Gradnja suhozida na Gradini (Foto: Rudinapress/M. Turčinov-Ježina)

U Općini Murter-Kornati bili su ugodno iznenađeni odazivom mještana na Javni poziv za zasnivanje radnog odnosa na šest mjeseci, koji je zajedno s komunalnim društvom Murtela i Poljoprivrednom zadrugom Kornati provela s HZZ-om kroz program pod nazivom „Uredimo naš Murter“. Od traženih 12 radnika javilo se njih devet i već od 4. prosinca u radnom su odnosu.

– Radit će na održavanju javnih površina. U tijeku je čišćenje poluotoka Gradina, a planiramo očistiti i poluotok Škojić, Betinsko polje i pješački potez od Luka do Slanice, po potrebi i druge površine – kaže Luka Ježina, voditelj općinskog Odjela za gospodarstvo.
Osim toga Općina je postigla dogovor i s NP-om Kornati o zadržavanju njihovih sezonaca još dva mjeseca nakon isteka sezonskog rada, a „budući da je naš financijski rezultat to dopuštao, udovoljili smo potrebama lokalne sredine“, kazao je ravnatelj NP-a Josip Zanze.

– Naš je cilj da se ova Ustanova još više zbliži s lokalnim stanovništvom i rado smo ustupili svojih 16 sezonaca, od kojih su dvojica, Ive Šikić Bažokić i Pere Kulušić, majstori suhozidne gradnje. Bez njih sigurno suhozid koji dijeli arheološku plažu i šetnicu na Gradini ne bi uspio – kaže Zanze.

Gradnja suhozida na Gradini (Foto: Rudinapress/M. Turčinov-Ježina)

Na Gradini se naime gradi suhozid po projektu arhitekta Vinka Peračića, koji je bio prezentiran lokalnoj javnosti početkom ove godine, a njegova gradnja je zahtjevnija od gradnje običnog suhozida utoliko što mora asocirati na rimsko doba budući da je cijela Gradina jedno veliko arheološko nalazište s ostacima grada Colentuma.
Suradnja NP-a s domicilnim stanovništvom u budućnosti bi se mogla još više proširiti i produbiti jer se u Ustanovi ozbiljno razmišlja o tome da Kurnatarima, koji iz bilo kojeg razloga nisu u stanju održavati svoje prekomorske posjede, ponude uslugu čišćenja i održavanja kornatskih maslinika. Ustanova bi od tih vlasnika brigu o maslinicima preuzela na sebe, a urod bi se dijelio prema dogovoru.

– Iako je ideja tek u začetku, ozbiljno se o njoj razmišlja, a ako zaživi bit će na zadovoljstvo i Ustanove i vlasnika posjeda i sezonskih radnika – rezimira Zanze.

Gradnja suhozida na Gradini (Foto: Rudinapress/M. Turčinov-Ježina)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here