Muzej koji živi s lokalnom zajednicom – još jedno međunarodno priznanje betinskoj ustanovi

0
2246
Ravnateljica Muzeja betinske drvene brodogradnje Kate Šikić Čubrić (Foto: Rudinapress/Katarina Ježina)

Muzej betinske drvene brodogradnje je nominiran za prestižnu nagradu Europskog muzeja godine – EMYA, 2018 godine.

Panel sudaca Europskog muzejskog foruma koji se održavao od 16. do 18. studenog ove godine uvrstio MBDB u društvo 40 nominiranih muzeja diljem Europe čija će se prezentacija održati na godišnjoj skupštini Foruma u svibnju 2018. godine u Varšavi.

EMYA nagrada je jedna od najznačanijih nagrada koja se dodjeljuje u svijetu muzeja na razini Europe još od 1977., što je potaknulo Vijeće Europe na osnivanje Europskog muzejskog foruma, čija je svrha promicanje muzejske djelatnosti.

– Muzej nije samo mjesto gdje se čuvaju predmeti, nego se u njemu aktivno radi na promicanju baštine, kulturnih sadržaja i održavaju razna događanja – kaže Kate Šikić Čubrić, ravnateljica Muzeja.

Sama nominacija je stigla na prijedlog Hrvatskog muzejskog društva, a jedan od sudaca ove prestižne nagrade Marco Biscione bio je tijekom kolovoza u obilasku Betine i Muzeja betinske drvene brodogradnje.

Tijekom svog trodnevnog posjeta sudac Biscione nije krio svoje oduševljenje te je ocijenio da je prednost ovog Muzeja upravo u radu s lokalnom zajednicom koja je, osim što je potaknula otvorenje muzeja na samom početku, ostala aktivno uključena.

– Sama nagrada ima više kategorija, a mi se vidimo u kategoriji The Silletto Prize koja je osmišljena upravo za muzeje koji su uključeni u život lokalne zajednice, planiranje događanja i volonterskih radnji, što su aduti našeg muzeja – rekla nam je Šikić Čubrić.

Od hrvatskih muzeja za ovu nagradu je nominiran i Muzej vučedolske kulture.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here