FOTO Ekološku akciju čuvanja ozona u Murteru predvode najmlađi

0
2520
Treći razred OŠ Murterski škoji u ekološkoj akciji u svom razredu (Foto: Argonauta)

Ekološku svijest u Murteru šire najmlađi – učenici trećeg razreda Osnovne škole Murtertski škoji priključili su se ekološkoj kampanji za očuvanje ozonskog sloja.

U organizaciji udruge Argonauta učenici trećeg razreda sa svojom učiteljicom Lucijom Banov Markov priključili su se likovnom natječaju OZONSKI ČUVARI koje je raspisalo Ministarstvo zaštite okoliša i energetike RH (POVEZNICA Ozonski čuvari).
Kako javljaju iz Argonaute, na početku ove likovne radionice učenici nisu imali ideju o tome što bi ozon mogao biti, ali su nakon crtanog filma, pričice i igre svi jedva dočekali da i oni budu mali OZONSKI ČUVARI.
Kako navode u objavi za medije, Argonautin tim se potrudio da djeca nauče što su to molekule ozona, što je ozonski omotač, gdje je smješten, tko ga uništava i čemu služi.
U igri su glumili molekule i atome kisika koji se djelovanjem UV-zraka spajaju u molekule ozona i štite našu Zemlju od tih štetnih UV-zraka. Uz pomoć Ozzy Ozonka, glavnog protagonista crtanog filma, saznali su i tko to uništava ozon.

TOOS ili tvari koje uništavaju ozonski sloj su plinovi koji se nalaze u rashladnim uređajima (starim klimama, hladnjacima) ili vatrogasnim aparatima i nekim sprejevima te im je potrebno 25 godina da dođu do ozonskog sloja i naprave rupe koje propuštaju UV-zrake.
Da bi zaštitili Ozzy Ozonka i njegove prijatelje, đaci su se složili da će štititi ozon tako da educiraju roditelje i prijatelje, da zovu stručnjake kada mijenjaju rashladne uređaje i da smanje upotrebu štetnih plinova.
– Kako bi educirali ostale, za početak smo napravili edukativni plakat i dogovorili se da ćemo svojim odgovornim ponašanjem doprinijeti oporavku ozonskog omotača do 2050. godine – poručuju mali murterski ekolozi.
Treći razred OŠ Murterski škoji svoje likovne radove poslao je Ministarstvu zaštite okoliša i energetike koje je raspisalo natječaj i tako je ušao u konkurenciju za vrijedne nagrade, koje također imaju edukativnu funkciju.
– Držimo fige i vjerujemo da svi zajedno možemo zaštiti ozonski omotač, našu Zemlju i raznolikost života na njoj! – optimistični su murterski čuvari prirode.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here