STRATEGIJA 55 projekata za razvoj Murtera čeka mišljenja i primjedbe

0
3278
Julia Ježina i Strateški plan razvoja općine Murter-Kornati (Foto: Rudinapress/M. Turčinov Ježina)

U Murteru je u tijeku javni uvid u Strateški plan razvoja općine Murter-Kornati za razdoblje 2016. do 2021. godine.

Strateški dokument razvoja svoje općine Murterini će moći razgledati do 20. prosinca u prostorijama Općine svakog radnog dana od 8 do 15 sati. U međuvremenu, točnije 4. prosinca u 14 sati u Narodnoj knjižnici i čitaonici, upriličit će se javno izlaganje na kojem će se predstaviti Strategija ravoja i Studija utjecaja na okoliš. Iako u narodu nenaklonjenu vremenu, jer još traje berba maslina, zamjenica načelnika Julia Ježina apelira na mještane da nađu vremena i dođu pregledati dokument jer, kaže, ovo je faza prikupljanja mišljenja i primjedbi koje će se implementirati u studiju.
– Nema smisla da poslije bude „nisam znao“. Sad je prilika da svatko iznese svoju primjedbu na Strateški plan jer se on tiče svih mještana i bilo bi dobro da sudjeluju u što većem broju i svoje primjedbe upišu u priloženu Knjigu primjedbi – poručuje Ježina.
Dokument, ili nacrt dokumenta, koji je na javnom uvidu daje viziju razvoja općine u naznačenom razdoblju. Uključuje bazu projektnih ideja predstavljenih po prioritetima.

Središte Murtera – ilustracija (foto: Rudinapress/H. Pavić)

Od 55 predloženih projekata na prvom je mjestu po važnosti za zajednicu izgradnja dječjeg vrtića i jaslica. Slijedi ga dovršetak izgradnje kanalizacijskog sustava Betina-Murter, projekt Modravski vrtovi koji predmnijeva revitalizaciju maslinika i uređenje putova na Modravama, zatim revitalizacija tradicijskog stočarstva na Kornatima, saniranje odlagališta Hripe i uređenje reciklažnog dvorišta i cijeli niz projekata važnih za održivi razvoj mjesta i njegovih stanovnika. U bazi se nalaze i projekti koji su već započeti ili su u međuvremenu i realizirani poput uređenja trga Rudina te plaža Luke i Podvrške, što ne treba čuditi jer se strategija razvoja odnosi na razdoblje od 2016. godine. Cijeli postupak malo kasni iz objektivnih razloga, reći će Ježina, ukazujući na raspuštanje Općinskog vijeća i načelnika u prošlom sazivu te prijevremenih općinskih izbora.
– Kasnimo i više čekati nema smisla. Murterini će uvijek naći zamjerku vremenu održavanja bilo čega. Ili im je ljeto i turistička sezona, ili im je jesen i berba maslina, ili nešto treće. Sad je vrijeme da se uključe u javnu raspravu o strategiji razvoja svoje općine i neka preuzmu odgovornost – poručuje Ježina.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here