Turizam Tisnog raste za pet posto – budućnost je u objedinjavanju otoka

0
4015
Filip Henjak, direktor Turističke zajednice Tisno (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Turizam u Tisnom raste u skladu s očekivanjima, kažu brojke koje iznosi direktor ovdašnje Turističke zajednice Filip Henjak koji smatra da je za u cilju ostvarenja daljnjeg ratsa turističkih brojki i kvalitete, među ostalim, potrebno ujediniti TZ na otoku Murteru.

U Tisnom je ove godine do 15. studenog evidentirano 31.533 turističkih dolazaka i 247.128 noćenja, što je rast od četiri, odnosno pet posto u odnosu na isto razdoblje lani. Stranih gostiju bilo je više od 80 posto. Tradicionalno, prednjačili su Nijemci koji su činili 22 posto ukupnog broja gostiju. Državljani Hrvatske s udjelom od 19 posto su drugi, Britanci s 14 posto treći, slijede Slovenci sa 8 posto, Austrijanci sa 6,5…

– Kako sustav evidencije gostiju eVisitor funkcionira već dvije godine, radi se o realnom, ne statističkom rastu broja gostiju i noćenja. Turistička zajednica je u svom planu i programu zacrtala rast između tri i pet posto te možemo biti zadovoljni što je on ostvaren, usprkos činjenici da je hotel Borovnik, naš glavni generator turističkog prometa u predsezoni i posezoni, zbog preuređenja otvoren tek 1. srpnja – ocjenjuje direktor Turističke zajednice Općine Tisno Filip Henjak.

U Tisnom u 2017. nije bilo izgradnje novih turističkih kapaciteta, pa se povećanje broja turista pripisuje boljoj popunjenosti u predsezoni i posezoni. Od 2011. godine, kada su u Tisnom dolaskom The Garden Festivala turističke brojke skočile za više od 30 posto, sa 145.000 na 210.000 noćenja, mjesto svake godine ostvaruje manji, ali konstantan turistički rast.

Tišnjanski most u špici sezone (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

– Mislim da je riječ o maksimumu. Kao i u ostatku Dalmacije i u Tisnom tijekom srca turističke sezone dolazi do prenaprezanja komunalne, prometne i turističke infrastrukture. Istina, festivali proizišli iz The Gardena prilično pridonose održivom rastu turističkih brojki jer se protežu kroz cijela dva mjeseca i njihovi gosti dolaze čarter letovima, tako da automobilima ne zagušuju promet, ali daljnji značajniji rast ovisit će kako o popunjavanju predsezone i posezone, tako i o gradnji novih turističkih kapaciteta i uređenju infrastrukture – kaže Henjak.

Turistička zajednica i lokalna samouprava svoje aktivnosti će usmjeriti kako ka poboljšanju infrastrukture tako i na osmišljavanje i promociju turističkih sadržaja koji će privući goste i izvan turističke sezone. Očekuje se novi zakon koji će regulirati rad turističkih zajednica i ugostiteljsku djelatnost, koji će bitno odrediti budući smjer tišnjanskog turizma. Direktor tišnjanske turističke zajednice smatra da bi se u budućnosti trebalo okrenuti objedinjavanju napora manjih destinacija.

Tisno (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

– Moje je mišljenje da je došlo vrijeme da se turističke zajednice otoka Murtera počnu udruživati i na formalnoj razini. Suradnja četiriju TZ-a s otoka stvarno dobro funkcionira,   mnogo toga zajednički radimo, ali bi to trebalo definirati i formalno, jer ipak smo mi jedna turistička destinacija, otok Murter. Tako nas svi doživljaju i vrijeme je da raskinemo te administrativne barijere koje dijele i usitnjavaju naše napore – kaže Henjak.

Po njemu bi bilo najbolje da postoji jedna turistička zajednica otoka Murtera.

– Murter, Tisno, Zagreb, Split, pa i Hrvatska kao administrativna jedinica jednom kineskom gostu ne znače ama baš ništa. Kad dolazi k nama, on putuje u Europu. Turizam danas funkcionira globalno, a iluzorno je očekivati da mjesta poput Tisnog, Jezera, Betine ili Murtera mogu graditi svoj samostalni turistički image i na puno manjim razinama – pojašnjava Henjak potrebu zajedničke Turističke zajednice otoka Murtera.

Četiri turističke zajednice otoka već imaju zajedničko digitalno oglašavanje te koordiniraju i mnoge druge aktivnosti. No, formalno udruživanje ovisit će o novoj zakonskoj regulativi.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here