Još jedna vatrogasna intervencija – DVD Tisno upozorava na opasnost od zapaljenja dimnjaka

0
2301
Vatrogasna intervencija - upravo (Foto: Rudinapress(H. Pavić)

Zbog požara na stambenom objektu u Tisnom u 19.15 sati intervenirala je postrojba Dobrovoljnog vatrogasnog društva Tisno. Srećom, brzo su završili posao.

– Ništa, ništa nije bilo. Zapalio se dimnjak, ali više je dimilo nego gorjelo – rekli su nam kratko stanari opožarenog objekta minutu nakon što su vatrogasci ušli u kuću i otklonili opasnost.

Požar u kući obitelji Baica prošao je bez većih posljedica, no, ono što se moglo dogoditi da vatrogasna postrojba nije pravovremeno intervenirala nije nimalo bezazleno. DVD Tisno je na početku sezone grijanja još jednom upozorio na zamke koje vrebaju pri eventualnom nestručnom gašenju ovakvog požara i na potrebu redovitog održavanja dimnjaka.

Požari dimnjaka su, kažu, vrlo česti. Tu dolazi do zapaljenja čađe u dimovodnom kanalu, a čađa je po svom sastavu pretežito čisti ugljik. Požar dimovodnog kanala sam po sebi ne predstavlja opasnost, jer ako je dimnjak ispravan i kvalitetno napravljen, čađa će izgorjeti bez posljedica.
OPASNOST KOD POŽARA DIMNJAKA PRIJETI OD:
LETA ISKRI – iz grla dimnjaka iskre lete po krovu i na okolni zapaljivi materijal što može uzrokovati zapaljenje.
ZAGRIJAVANJE ZIDOVA – dolazi do prijenosa topline kroz zidove kojima je obzidan dimovodni kanal. Ako su na takve zidove naslonjeni zapaljivi materijali (drvo, papir i sl.) može doći do zapaljenja i širenja požara na okolni prostor.
PRIJENOS POŽARA NA GRAĐEVINSKE ELEMENTE ZGRADE – kod nepravilno izvedenih dimnjaka (najčešće stare zgrade) često je moguće naići na grede (krovne i međukatne konstrukcije) koje prolaze neposredno pored dimovodnih kanala. Dolazi do zapaljenja tih greda i prijenosa požara na krovište ili međukatne konstrukcije, što može imati katastrofalne posljedice.
PUCANJE DIMNJAKA – uzrok tome je vrlo visoka temperatura koja se razvija kod zapaljenja čađe u dimovodnom kanalu (i do 1000 °C). Dolazi do pucanja zida kojim je obzidan dimovodni kanal i samog dimovodnog kanala.
POKAZATELJI DA JE DOŠLO DO POŽARA DIMNJAKA:
Karakterističan zvuk koji dolazi iz dimnjaka poput glasnog huktanja.
Jako zagrijani zidovi kojima je obzidan dimovodni kanal. Oprez, ponekad su tako vrući da može doći do opekotina prilikom diranja takvih zidova.
Let iskri iz grla dimnjaka.
Karakterističan miris paleži.
POSTUPAK U SLUČAJU POŽARA DIMNJAKA:
Pozovite vatrogasce na tel. 193 ili 112 i postupite prema uputama vatrogasnog operatera.
Prigušite otvore za zrak na ložištu i postupno gasite peć (ložište). Ne ulijevajte naglo vodu u peć jer bi moglo doći do naglog razvoja pare što može uzrokovati opekline te izazvati pucanje peći zbog nagle promjene temperature.
Obavijestite susjede o događaju kako bi spremni dočekali vatrogasce.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here