Ministarstvo financija utvrdilo – Općina Tisno posluje uredno

0
2692
Tisno (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Nisu uočene nepravilnosti tijekom nadzora zakonitosti izvršavanja proračuna kojeg su službenici Ministarstva financija u kolovozu proveli nad financijama Općine Tisno.

Na sjednicima Općinskog vijeća višekratno su iznošene optužbe o nezakonitostima, ‘friziranju’ proračuna te uskraćivanju informacija o pravom stanju općinskih financija i načinu trošenja novca, da bi se potom čulo i kako je Ministarstvo financija u ovu općinu ‘poslalo inspekciju zbog kritika na račun porezne reforme’. No, nakon provedenog nadzora Ministarstvo financija nije nadležnom prekršajnom sudu ili DORH-u proslijedilo optužni prijedlog, što je procedura u slučaju utvrđenih lakših, odnosno težih povreda zakona. Kako doznajemo iz Ministarstva, tek je Zapisnik otpremljen Općinskom vijeću Općine Tisno 8. studenoga 2017. godine, iz čega proizlazi da kontrolom financija tišnjanske općinske uprave nisu uočene nepravilnosti.

Sjednica Općinskog vijeća Općine Tisno (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Evo cijelog odgovora na upit što smo ga dobili od Ministarstva financija:

Proračunski nadzor u Općini Tisno, Uska ulica 1, Tisno obavljen je temeljem Zakona o proračunu („Narodne novine“ broj 87/08,136/12 i 15/15) i Pravilnika o proračunskom nadzoru („Narodne novine“ broj 71/13 i 57/15).
 
Sukladno odredbama naprijed navedenih propisa proračunski nadzor obavlja se po predstavkama građana i zahtjevima središnjih tijela državne uprave, jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave te drugih pravnih osoba, iz kojih proizlazi sumnja na nepravilnost ili prijevaru, te po nalogu ministra financija.
 
U konkretnom slučaju proračunski nadzor obavljen je temeljem predstavke vijećnice Općinskog vijeća Općine Tisno i predstavke građanke Općine Tisno.
 
Sukladno odredbama Pravilnika o proračunskom nadzoru zapisnik o obavljenom proračunskom nadzoru dostavlja se odgovornoj osobi subjekta nadzora koja je ovlaštena u roku 15 dana od primitka zapisnika uložiti primjedbe, a inspektori koji su obavili nadzor dužni su odgovoriti na primjedbe u roku 15 dana od dana njihovoga primitka.
 
Općini Tisno je dostavljen Zapisnik dana 18. listopada 2017. godine, a do sastavljanja ovoga odgovora Općina nije uložila primjedbe na Zapisnik za ulaganje kojih je rok bio 8. studeni 2017. godine.
 
Zapisnik je otpremljen Općinskom vijeću Općine Tisno 8. studenoga 2017. godine.  
Zaključno navodimo da se sukladno odredbama članka 122. stavka 2. Zakona o proračunu zapisnik o obavljenom proračunskom nadzoru može dostaviti samo sudovima, tijelima državne uprave i drugim državnim tijelima na njihov obrazloženi pisani zahtjev u sudskim i upravnim postupcima iz njihove nadležnosti.
 
Srdačan pozdrav,
 
Služba za informiranje
Ministarstvo financija 

Načelnik Ivan Klarin za govornicom općinske vijećnice (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Načelnik Ivan Klarin, kao osoba odgovorna za poslovanje Općine Tisno, ne krije zadovoljstvo ovakvim ishodom.

– Nakon prijave navedene vijećnice Ministarstvo financija je provelo temeljit nadzor koji je trajao čitav mjesec, tijekom kojeg su prekontrolirane kompletne financije, svi općinski akti i računi te smo prije nekoliko dana dobili i službeno završno izvješće u kojem nije zabilježena niti jedna nepravilnost u poslovanju. Inspektori nisu pronašli ništa što bi rezultiralo bilo kakvom sankcijom ili upozorenjem, što je za mene dodatna satisfakcija, još jedna potvrda da mi u općini probitke za lokalnu zajednicu postižemo radom u skladu s važećim zakonima i drugim propisima RH. Ovo je bila najdublja i najopsežnija analiza rada općinske uprave. Dala je isti rezultat kao i brojne druge istrage koje su državna tijela, uključujući i USKOK, provodila temeljem optužbi i prijava koje je navedena vijećnica pokrenula protiv Općine Tisno i mene osobno. Legitimno je pravo, pa i dužnost svakoga građanina, a posebno vijećnika, obavijestiti nadležne u slučaju uočenih nepravilnosti ili postupaka koji upućuju na sumnju. No, nakon što su po tko zna koji put pročešljani poslovi Općine i nakon što je još jednom s najviše razine potvrđeno da radimo kvalitetno i u skladu sa zakonom, ja se nadam da će se ubuduće barem na sjednicama vijeća i u javnosti suzdržavati od iznošenja paušalnih i neutemeljenih optužbi koje, ispostavilo se, nemaju druge svrhe osim blaćenja i onemogućavanja naše Općine u radu i napretku – komentirao je rezultate nadzora načelnik Klarin.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here