Novo rješenje tišnjanske Rudine – stiže drveće kao četvrta strana trga i vraća se igralište za basket

0
4420
Drastična promjena - novo, avangardno rješenje budućeg izgleda Rudine

Postupak uređenja središnjeg i najvećeg tišnjanskog trga ulazi u novu fazu – Studio Arx iz Šibenika je ponudio dvije opcije budućeg izgleda trga kroz razradu ideje arhitekta Damira Lasinovića o Rudini kao dnevnom boravku Tišnjana što je ju je prosincu prihvatilo Općinsko vijeće Općine Tisno. 

– Uređenje Rudine velik je i značajan zahvat u povijesnoj jezgri središnjeg mjesta naše općine i zato se toliko inzistira na poštivanju procedure i razmatranju svih mogućnosti koje je u stanju ponuditi struka. Između dvije verzije izgleda Rudine odlučivat će povjerenstvo u kojem će biti svi vijećnici Općinskog vijeća iz Tisnog, vladajući i oporbeni, članovi Vijeća Mjesnog odbora Tisno, predstavnici značajnih kulturnih udruga u Tisnom i struke – rekao nam je načelnik Općine Tisno Ivan Klarin.

Bude li sve išlo prema planu, do kraja godine bi trebala biti donesena odluka po kojoj bi se naručila izrada glavnog projekta te zatražile građevinske dozvole. Ovisno o brzini ishodovanja potrebne dokumentacije, građevinski radovi na Rudini bi započeli prije ili poslije ljeta sljedeće godine.

Rudina – koncert KUD-a Hartić za Dan pobjede (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

O razradi ideje pitali smo i njenog autora, arhitekta Damira Lasinovića.

– U Tisnom se struka našla suočena s problemom formiranja trga na površini koja sama po sebi nema elemente koji trg kao urbanu formu definiraju. Riječ je o prostoru koji je nastao nasipavanjem, postao parkiralište i koji mimo turističke sezone i organiziranih događanja nije prirodno stjecište života Tisnog. Ovaj trg promatramo kao prostor na kojem bi njegovi korisnici morali ostvariti prirodni kontakt s morem, što je trenutno onemogućeno presnažnom  i prebrzom prometnicom. Da bi to ostvarili, prometnica je dematerijalizirana, profilom smanjena i usporena, te postaje dio novog trga. Na vrlo smjeli način želimo obuhvatiti cijeli potez od Kapetanije do Peškarije, formirati pravi perivoj koji Tisnom nedostaje, integrirati unutar njega prikladnu prometnicu i sa tako formiranim zelenim potezom dobiti četvrtu fasadu trga koja sada nedostaje. Sa tim dobivamo cjelovito rješenje zone Velike Rudine, nešto potpuno novo u odnosu na dosad ponuđena rješenja – rekao nam je arhitekt Lasinović.
U Studiju Arx su su svjesni značaja Rudine za Tisno, ali i osjetljivosti pitanja njenog uređenja, zbog čega se razmatranju svake mogućnosti pristupa vrlo pomno.
Taj prostor traži hrabra rješenja kako bi Rudina postala trg u pravom smislu riječi. Vjerujemo da smo napravili dobru stvar. Očekujemo da će mišljenja biti podjeljena, no želimo ići otvoreno sa rješenjem koje kao struka smatramo najprikladnijim, da ljudi vide koje su sve mogućnosti ovog vrijednog prostora i da izaberu ono što misle da je najbolje -kaže Lasinović.

Oba rješenja nastala u razradi idejnog projekta kojeg je prihvatilo Općinsko vijeće predviđaju odvajanje trga i ceste zelenom površinom, s tim da ovo najnovije to čini na uistinu nov i drastičan način. Detalj koji će se svidjeti tišnjanskoj mladeži, a vjerojatno mu neće biti skloni ni vlasnici hotela čije se uređenje planira u staroj školi ni okolni stanari, je igralište za basket koje bi ostalo tamo gdje je bilo prije nego je Rudina pretvorena u parkiralište.

Rudina – jedno od dva ponuđena rješenja Studija Arx

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here